Eğitim’de koçluk sistemiyle önemli bir başarı elde eden Adıyaman, 2014-2015 eğitim öğretim sezonunda uygulanacak olan Erdemli ve Başarılı Birey Projesiyle bu başarıyı üst seviyelere çıkarmayı hedefliyor.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş başkanlığında, Milli Eğitim’den sorumlu Vali Yardımcısı Murat Süzen, Milli Eğitim Müdürü Seyfi Özkan, kaymakamlar ve ilçe milli eğitim müdürlerinin katılımı ile Erdemli ve Başarılı Birey Projesi’nin tanıtımı yapıldı.

Valilik toplantı salonunda tanıtımı yapılan proje 22 ana başlık altında tanıtılarak, katılımcılara bilgiler verildi. Yeni projeyle hem öğrencilerin eğitimdeki başarısı sağlanacak hem de erdemli ve ahlaklı bireyler yetişmesi sağlanacak.

Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Altındal tarafından projenin sunumu yapılarak, yeni projenin ana başlıklarının, eğitim koçluğu, değerler eğitimi, 6 temel dersten kazanım ölçme yarışması, öğrenci ve veliler arasında kitap okuma yarışması, yönetici geliştirme, ara sınıflarda okuma yazma bilmeyen öğrencilere yönelik çalışmalar, öğretmenleri geliştirme çalışmaları, öğrencileri geliştirme çalışmaları, madde bağımlılığı ile mücadele, Türk büyüklerinin hayatlarını öğretme, yönetici ve öğretmenlerle yapılacak çalıştay, risk grubundaki öğrencilere yönelik çalışmalar, TEOG-YGS-LYS sınavına yönelik ölçme-değerlendirme-analiz çalışmaları, veli toplantıları, okul sanayici işbirliği, üst öğrenim kurumlarının tanıtılması, öğretmen ve öğrencileri motive etme çalışmaları, meslek elemanlarının okula davet edilmesi, il geneli deneme sınavları, performans takip sistemi oluşturulması, öğretmen performans değerlendirmesi, proje uygulamasında ödül sistemi olduğu ifade edildi.

Toplantının açılışında konuşan Vali Mahmut Demirtaş, Adıyaman’da son iki yıl içerisinde 1066 derslik, 2 bin 192 kişilik pansiyon, 4 adet atölye, 2 adet spor salonu yapıldığını belirterek, toplam 203 milyon 500 TL harcandığını dile getirdi.

Vali Demirtaş, Adıyaman genelinde 892 okulda 6 bin 443 derslikte, 8 bin 438 öğretmen ile 152 bin 840 öğrencinin eğitim aldığını söyledi.

TÜİK rakamlarına göre, 650 bin olan Adıyaman nüfusundan 47 bin 88 kişinin okuma yazma bilmediğini dile getiren Demirtaş, bunların içerisinde öğrenci yaşında olan bin 272 kişinin okula gitmediğini, bunların çoğunluğunun ise mevsimlik işçi çocukları olduğunu belirtti.

Vali Demitaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türk Milli Eğitim Temel Kanunu ve uygulanması için çıkarılan usul ve esaslar doğrultusunda, evrensel hukuka, demokrasi ve insan haklarına bağlı kalarak; ülkesine yönetimsel alanda katkı sağlamak, akademik başarıyı en üst düzeye çıkarmak, hoşgörü, sevgi saygı, temizlik ve adalet gibi toplumsal ve kültürel değerlerimizi öğrenen, benimseyen ve davranış haline getiren, özgüveni yüksek, rasyonel düşünen, tarihi kültürüne sahip gençler yetiştirmeye bir nebze olsun katkı sağlamak için ‘Erdemli ve Başarılı Birey’ eğitim- öğretim proje çalışması hayata geçirilmiştir.

Bu proje çerçevesinde ilimizde eğitim öğretim alanında hizmet üreten kurumların tüm fiziki ve insan kaynakları ektin kullanılacaktır. Okul Müdürü, müdür yardımcısı, rehber öğretmen, öğretmen, memur ve öğrenci gibi iç paydaşlar, öğrenci velisi, mahalle muhtarı, ilgili okul ve diğer birimler, üniversite, sağlık birimleri, sanayi kuruluşları, sendika ve sivil toplum örgütleri gibi dış paydaşlarla iletişim sağlanacak ve etkin katılımları sağlanacaktır. Proje çalışmasında, 10-18 yaş aralığında bulunan ortaokul ve lise öğrencilerine değerler eğitimi yanında okullar arasındaki eğitsel rekabeti canlı tutmak, bir üst kuruma geçiş sınavları olan TEOG - YGS-LYS sınavlarında başarıyı sistemli ve kademeli olarak yükseltmek, özelde kendi başarısına genelde de Adıyaman’ın başarısına katkı sağlamak, güzel örnek ve davranışları paylaşarak kurum kültürü oluşturması amaçlanmıştır.

Proje kapsamında, davranışa dönüşen değerler ve akademik çalışmalar belirlenen nesnel ölçütlerle değerlendirilip sonuçlandırılacaktır. Sonuç odaklı yapılan tüm çalışmalar sonraki yıllara ışık tutması için proje hafızasına aktarılacaktır. Her başarılı çalışma ve akademik sonuç mutlaka ödüllendirilecektir.”