Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi 2 Nolu Aile sağlığı merkezinde görev yapan Doktor Abdullah Alaş ve ebe Nuran Balcı tarafından "1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı" olması nedeniyle bilgilendirme toplantısı düzenlenecek.

2 Nolu Aile sağlığı merkezinde görev yapan Ebe Nuran Balcı tarafından yapılan açıklamada, “Meme kanseri Türkiye’de ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda da en sık ölüme neden olan kanser türüdür. Ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser türü olmakla birlikte görülme sıklığı giderek artmaktadır. Bu nedenle kadınların meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamaları çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması tedavi seçeneklerinin sayısını, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını önemli oranda arttırır. Bu hastalık, bir kadının her ay kendisine ayıracağı 10 dakika, kendi kendine yapacağı meme muayenesiyle, her yıl yaptıracağı klinik muayene ve iki yılda bir aralıklarla yaptıracağı mamografi sayesinde erken teşhis edilebilir.40-69 yaş arasındaki kadınlarımıza Meme kanserinin dışında 30-65 yaş arasındaki kadınlarımıza rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kalın bağırsak kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda birimimize ait 286 kadının rahim kanseri,125 kadının meme kanseri,60 kişinin kalın bağırsak kanseri,40 kadının HPV kanser taramaları yapılmıştır.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) birimine ait çalışmalar İlçemizde 2013 yılında faaliyete başlamış olup Adıyaman Devlet Hastanesinde hizmetlerine devam etmektedir. KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim merkezi) Halka yönelik eğitimler vererek ve ayrıca kanser taramaları yaparak, özellikle meme, rahim ağzı (serviks) ve kalın bağırsak (kolon) kanseri gibi önlenebilir ve erken teşhisle tedavi edilebilir kanser türlerini tespit etmektedir. Gölbaşı Aile Hekimliği Birimi olarak bizlerde halkımızın yaşam kalitesini yükseltmek için bu çalışmalarda görev almaktayız. Eğitim çalışmalarımız farkındalığı arttırmak adına devam etmektedir. Tüm Aile Hekimleri kanser taramaları konusunda titizlikle çalışmaktadır. Bu yaş aralığına giren kişilerin Aile Hekimlerine başvurmalarını rica ediyoruz. Bu nedenle kadınlarımızın kanser taramaları konusunda bilinçlenmelerini sağlamak amacıyla 25 Kasım 2014 tarihinde Halk Eğitim Salonunda ’’Meme -Rahim -Kolon Kanseri’’ konularında eğitim planlanmaktadır. Bu eğitim çalışmalarıyla Gölbaşı olarak kanserde farkındalık oluşturacağımıza inanıyoruz Gölbaşılı bayanlarımızın katılımlarını bekliyoruz” dedi.