İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman Şube Başkanlığı, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 66. yılını kutladı.

İHD Adıyaman Şube Başkanlığı tarafından Mimar Sinan Kültür Parkı önünden gerçekleştirilen yürüyüş Demokrasi Parkı önüne kadar devam etti. Yürüyüş esnasında yürüyüşe katılanlar tarafından vatandaşlara karanfiller verildi. Demokrasiparkı önüne gelen kalabalık, burada bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı yapan İHD Adıyaman Şube Başkanı Osman Süzen, “10 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen evrensel bildirge’nin başlangıç bölümünde insanlık ailesinin bütün üyeleri için eşit, bölünemez ve devredilemez hakların tanınmasının, dünyada özgürlüğün, adaletin ve barışın temeli olduğu, eğer hakları korunamıyor. Herkesin zulüm ve baskıya karşı son çare olarak direnme hakkına başvurmak zorunda kalabileceği belirlenmiştir.Bugün dünyanın hemen her yerinde halklar ve toplumlar, devletler tarafından uygulanan politikaların insan hakları değerlerinde yarattığı aşınmaya karşı direnme haklarını kullanarak insan hakları ve değerlerini korumak için etkili bir şekilde mücadele ediyorlar. Bu bağlamda 2014 yılında gerek Türkiye’de gerekse de Ortadoğu’da barış için mücadele edildiğine, zulüm ve baskıya karşı ise aktif direnme hakkını kullandığına tanıklık ediyoruz.

Bütün bu hak ihlalleri karşısında sergilemeye çalıştığımız bu tablonun kader olmaktan çıkması ve değişmesi için yıllardır dile getirdiğimiz asgari talepleri bir kez daha yinelemek istiyoruz. Bildirgede teminat altına alınan hak ve özgürlükler hayata geçirilmeli, ihlallerin kaynağını teşkil eden anti demokratik mevzuat başta darbe anayasası olmak üzere, terörle mücadele yasası kaldırılmalıdır. Bu bakımdan temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi esas olmalı; özgürlük-güvenlik ikilemi yaratılarak be gelişim engellenmemeli; var olan hak ve özgürlüklerden geri adım atılmamalıdır. Güvenlik paketinden vazgeçilmeli. Kürt sorununun çözümü için yasal süreç hazırlanmalı, diyalogdan müzakereye geçilmeli ve beklentileri karşılayacak gerçek bir yol temizliği yapacak demokratikleşme süreci yaşanmalıdır. Adil yargılama hakkından, örgütlenme hakkında, tüm hak ve özgürlükler, cezaevi sorunları, hasta mahsuplar, cezasızlık, ayrımcılık gibi tüm sorunları insani, demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi bir anlayış ile çözecek bir yaklaşım hayata geçirilmelidir” dedi.

Yapılan basın açıklamasından sonra kalabalık olaysız bir şekle dağıldı.