İnsan Hakları Derneği Adıyaman Şube Başkanlığı, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında, önce basın açıklaması düzenlendi, sonra cezaevinde bulunan hasta mahkumlara PTT’den, zarf gönderdi.

PTT binası önünde yapılan basın açıklamasını okuyan İHD Adıyaman Şube Başkanı Osman Süzen, “Dünya ölçeğinde egemenleri muhalifleri susturmaktan yok etmeye kadar uzanan baskılarının tarihi, zindan ve işkence pratiklerinde somutlaşmıştır. F tipi, tüm bu deneyim ve birikimce süzülmüş en son biçimdir. Ne var ki inceltilmiş halde olsa, örneklerden öz itibarıyla farklı değil. Aksine onlara ek mahpusun lehine oluşa bilecek koşullardan arındırılmış nitelikler taşımaktadır.

Hapishanelerde 228 ağır olmak üzere toplam 578 hasta mahpus bulunmaktadır. Hasta mahpuslarla ilgili sorunların başında hayati tehlikesi olan hastalığa yakalanmış mahpusların hem tedavi edilmeyerek hem de serbest bırakılmayarak adeta ölüme terk edilmesi gelmektedir. Bu bağlamda, F tipinin hastalık üreten bir ortam olması veya ölümlerle sonuçlanan hastalıklar, bu zemini tasarlayanlar için ne sürprizdir, ne de bir sorundur.

Hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetme riski altında bulunan hükümlüler daha iyi tedavi koşulları için; yakın ölüm tehlikesi altında bulunanlar veda ve huzur hakkı kapsamında tahliye edilmelidir.

Cezaevlerinde yaşanan bu insanlık dışı koşullar bir türlü ülke gündemine girememekte, kamuoyunun dikkatini çekememekte, dolayısıyla en küçük bir iyileşme umudu yeşerememektedir. Biz insan hakları savunucuları olarak insan hakları haftasında ceza evi koşullarında sağlık sorunları nedeni ile yaşam tehlikesi içinde bulunan hasta mahpuslarla dayanışmak için mektup ve kartlarımızı göndererek Onları unutmayacağımızı, unutamayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Ve hükumete buradan bir kez daha sesleniyoruz. Hasta mahpuslar serbest bırakın, mahpusların tabutlarla değil, umutla ve insanca yaşama dönsünler” dedi.

Yapılan açıklamanın ardından cezaevlerinde kalmakta olan hasta mahkumlara PTT binasından zarf gönderildi.