İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Barış Yılmaz, hizmet içi eğitim kapsamında Adıyaman Üniversitesi personeline konferans verdi.

Yrd. Doç. Dr. Yılmaz konferansa “İletişim Nedir?” sorusunu cevaplayarak başladı. İletişimin temelde insanların ihtiyaçlarını gidermek ve toplumsal hayat içerisinde karşılaşılan problemleri çözmek için kullandığı en önemli donanım olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yılmaz insanların günümüzde yaşadığı problemlerin temelinde iletişim eksikliği veya yanlış iletişim kurma eylemi olduğunu belirtti.

“Nasıl iletişim kurmalıyız?” sorusuna da cevap arayan Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, “İletişim kurmak için ilk olarak empati yapmalıyız. Sorunlara akılcı yaklaşarak sorunlara olumlu çözüm önerileri sunmalıyız. Daha sonrasında ise beden dilini iyi kullanarak karşımızdaki kişi ile ilişki boyutumuzu ve mesafemizi iyi ayarlamalıyız. Örneğin kişisel ve samimi ilişkilerde 40-80 cm, sosyal mesafelerde 80 cm ile 2 metre arasında olmalıdır. Son olarak ise genel topluma karşı açık mesafemiz 2 metre ve sonrası olmalıdır” dedi.

Beden dilinin ipuçlarını da veren Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, “Gülümsemesi sahte olan kişilerin göz kenarında kırışıklıklar bulunmaz. Kaşların kalkık olması, karşınızdaki kişide sıkıntı ve rahatsızlık olduğunu ifade eder. Eğer karşınızdaki kişi siz konuşurken yaptığınız hareketleri taklit ediyorsa, bu sizi ilgiyle dinlediğini gösterir. Göz kontağı kurmak, karşınızdaki kişinin sizinle olumlu ya da olumsuz bir sebepten dolayı ilgilendiğini gösterir. Kişinin sergilediği coşkulu bir poz ya da duruş, kendisini güçlü ve başarılı hissettiğinin sinyalidir. Bacak bacak üstüne atmak çoğunlukla direnişin ve meydan okumanın göstergesidir. Bu nedenle anlaşılması güç bir insan olduğunuz imajı yaratabilir. Sürekli değişen jest ve mimikler, sağlıklı ve olumlu bir iletişimin sinyallerini verir. Karşınızdaki kişi yanınızda sizinle beraber kahkaha atabiliyorsa, sizi benimsemiş ve kabul etmiş demektir. Sıkı bir çene, boyun ve kaldırılmış kaşlar, stres göstergesidir. Konuşurken elleri geniş bir alanda hareket ettirmek ve otoriter bir görünüm, karşınızdaki kişinin lider ruhlu olduğunu gösterir. Bacakların titremesi stres, kaygı ve endişe göstergesidir. Kolların göğüste buluşturulması, korumacı bir tavır içinden olduğunuzu ve karşınızdaki kişiye güvenmediğinizi gösterir” dedi.

Konferansa Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Kaya ve Adıyaman Üniversitesi’nin çeşitli birimlerinde çalışan idari personeller katıldı.