Adıyaman’da İş Kadını Aysel Uçar ve Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı.

İş Kadını Aysel Uçar, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında “Engellilerimizin toplum hayatında varlık göstermeleri ve kendilerine yer bulmaları, şüphesiz engelli ya da engelsiz hepimizi zenginleştirecek ve güçlendirecektir. Engelli kardeşlerimiz ve onlara destek olan aileleri, günlük yaşamda karşılaştıkları her türlü engeli aşmak için çaba sarf ederken, engelsizlerin de kendisinden kaynaklanan her türlü engeli fark etmesi ve bu engelleri ortadan kaldırmak için gerekli toplumsal hareketi başlatması gerekmektedir. Hepimiz bilelim ki bugün engelsiz olsak da yarınımızı kimse garanti altına alamaz. Dolayısıyla hepimiz, herhangi bir engelin her an başımıza gelebileceğinin farkında olalım. Daha çok duyalım, görelim, anlatalım, birbirimizi daha çok hissedelim ve farkında olalım. Engelli olmak asla bir kusur değildir. Unutulmamalı ki her insan bir gün engelli bir vatandaş olma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, toplum olarak duyarlılıkla engelli vatandaşlarımıza gereken desteği sağlamalı ve onları yalnız bırakmamalıyız. Engellilerimizin toplumsal hayatta varlık göstermeleri ve kendilerine yer bulmaları ülkemiz adına büyük bir kazanım olacaktır” dedi.

Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu ise mesajında, “Tüm engelli bireylerin karşılaştıkları genel sorun ayrımcılık ve dışlanmadır. Oysa biz biliyoruz ki herkesin insan onuruna yakışır bir hayat sürdürme hakkı bulunmaktadır. En önemli ön yargı tüm engellilerin bakıma muhtaç olduklarının sanılmasıdır. Bu nedenle diğer bireylere sağlanan haklardan uzak kalmaları önemli bir sorundur. Engelli bireylerin hayatlarını özgürce yaşamalarının önündeki engellerin kaldırılması toplumun tüm kesimlerinin ortak görevidir. Ekonomik ve sosyal yaşama entegre olabilmenin yolu öncelikle iş ve eğitim olanaklarının sağlanması ile başlamaktadır. Öte yandan bu olanakların kullanılması için tüm fiziksel çevrenin de engelsiz bir şekilde tasarlanması gerekmektedir. Yaşadıkları binalardan başlamak üzere ulaşım araçları, yollar, kamu binaları, lokanta, dükkân, market gibi sosyalleşme alanlarının tümü engelli bireylerin kullanımına uygun olmalıdır. Kamusal alanların, binaların ve toplu ulaşım araçlarının, engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Tüm bu uygulamaların gerçekleştirilmesi, toplumuzun gelişmişliğini gösterdiği kadar başta engellilerin kendisi ve ailelerinin bedensel ve ruhsal sağlıkları olmak üzere toplum sağlığı açısından da kazanımlar sağlayacaktır. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu vesileyle Bize onurlu yaşam mücadelesiyle örnek olan tüm engelli vatandaşlarımızın Engelliler Gününü kutluyor ve engellerin kalktığı bir toplumda mutluluk ve sağlıkla yaşamayı diliyorum” dedi.