Adıyaman’da hazırlanan ‘İşitmesem de Duyuyorum’ Projesi kapsamında Adıyaman’da 60 kişi işaret dili öğrenecek.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Adıyaman Gönül Elçileri Derneği’nin hazırladığı ve İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ‘İşitmesen de duyuyorum’ projesinin açılışı gerçekleştirildi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirilen açılış programına Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Gönül Elçileri Derneği Başkanı Beyhan Demirtaş, Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyit Temir, AK Parti İl Başkanı İbrahim Halil Fırat, İl Genel Meclis Başkanı Salih Şahan, kurum müdürleri, gönül elçileri ile işitme engelli vatandaşlar ile kurs alacak kişiler katıldı.

SESSİZ SAYGI DURUŞU VE SESSİZ İSTİKLAL MARŞI HERKESİ ŞAŞIRTTI

İşitme engelli kişilere dikkat çekmek için projenin açılışında farklı bir uygulama gerçekleştirildi. Sunucunun saygı duruşu, akabinde İstiklal Marşı’nın okunacağını anons etmesinin ardından, salondaki herkes ayağa kalktı. Saygı duruşu fonsuz, İstiklal Marşı ise sessiz bir şekilde okundu. Salonda bulunan herkes İstiklal Marşı esnasında sessiz bir şekilde bekledi.

Projenin açış konuşmasını yapan Vali Mahmut Demirtaş, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Adıyaman Gönül Elçileri Derneği Başkan ve üyelerine anlamlı bir projeyi hazırladıkları için teşekkür etti.

Vali Demirtaş, “İşitme ve konuşma engelli vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını daha yaşanabilir hale getirmek, aktif yaşama katılımlarını sağlamak bizim için önem arz etmektedir. İşitme engelli kardeşlerimiz iletişimde büyük sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunlar onların topluma aktif olarak katılımını engellemekte ve onları yalnızlığa itmektedir. Çünkü işaret dili herkes tarafından bilinmemektedir. Hayatın her alanında bu kardeşlerimiz anlaşılamamaktan dolayı mağdur olmaktadır. Bilindiği üzere, işitme ve konuşma engelli kardeşlerimiz, dışarıdan engelsiz gibi görünen, topluma en kolay kazandırılacak engelli gurubunda olan kardeşlerimizdir. İşte bu bakış açısıyla bu kardeşlerimizin sorunlarına samimiyetle yaklaşmak ve toplumla bütünleşmelerini sağlamak amacıyla bugün başlatacağımız bu proje ile amacımız, işitme engelli kardeşlerimizin iletişim ile ilgili yaşadıkları sorunları en aza indirmek ve onlarla toplumsal bütünleşmeyi sağlamaktır” dedi.

Adıyaman Gönül Elçileri Derneğinin ortaklığında hazırlanan ve 2 hafta sürecek olan bu proje ile Adıyaman’da 60 kişiye işaret dili eğitimi verileceğini kaydeden Vali Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Valilik olarak bu projeyi çok önemsiyoruz. Çünkü bu proje ile engellilerin karşılaştıkları zorluklar ortadan kaldırılacaktır. Bu kardeşlerimizin Adıyaman’da bulunan hizmet birimlerinden sorunsuz olarak yararlanması sağlanmış olacaktır. Projenin bizler için bir diğer önemi ise, sessiz hayatlara dokunarak, sessiz yüzlerdeki gülümsemeye hep birlikte katkı sağlamış olacağız. Yeter ki zihinlerimiz ve gönüllerimiz engelli olmasın.”

Vali Demirtaş’ın konuşmasından sonra Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Gürkan tarafından ‘İşitmesem de Duyuyorum’ projesinin sunumu yapıldı. Ardından bir babanın engelli oğluna yazmış olduğu mektubu okudu.