Adıyaman’ın en eski camilerinden birisi olan Adıyaman Musalla (Selçuklu) Cami tarihi geçmişi ve görüntüsüyle göz kamaştırıyor.

Selçuklu Hükümdarı Alparslan’ın Anadolu’yu fethinden sonra yapıldığı tahmin edilen fakat yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen Musalla Camii’nin tamamı taş yapıdan oluşuyor. Nadir bulunan yapısıyla dikkatleri çeken Adıyaman Musalla Cami’si 1890’da ki depremde minaresinin yıkıldığı rivayet edilmektedir.

İsmet İnönü döneminde cami, kapalı cezaevi olarak düzenlendi. 32 yıl boyunca kapalı cezaevi olarak kullanılan cami daha sonra Alaybey Vakfı tarafından restore edilerek cami olarak düzenlendi.

Selçuklular zamanında Arap tarzı mimarisiyle yapıldığı tahmin edilen caminin duvar kalınlıkları 130 santimden oluşuyor. Camiinin kuzeyinde orta kısımdaki kubbe, diğerleri düz dam örtülü olan sivri kemerler ile avluya açılan beş gözlü son cemaat yeri bulunmaktadır. Üç bölümden oluşan harimin orta kısmı kubbe ile diğer iki kısım ise çapraz tonoz örtüye sahiptir. Kıble duvarının ortasına yerleştirilmiş olan mihrap, iki sütunceye oturan sivri kemerli mukarnas kavsaralıdır. Mihrabın yanında ise taştan yapılmış minbere sahiptir. Minare ise cami avlusunun güneybatı köşesinde son cemaat yerine bitişiktir. Üç sıra mukarnasla çevrilen tek şerefeli minare, silindirik petek ve külahla son bulmaktadır.