Adıyaman Sosyal Güvenlik İl Müdürü Fuat Tekin, yapılandırma süresinin uzatılması ve bankalarla yapılan protokol ile ilgili açıklamada bulundu.

SGK Adıyaman Müdürü Fuat Tekin, 6552 sayılı İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunun süresinin 31 Aralık 2014 tarihine kadar uzatıldığını kaydetti.

Fuat Tekin, sigortalılık statülerinden kaynaklanan alacaklar ile sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerlerinde çalışmaları nedeniyle aylıkları kesilerek yersiz olarak ödendiği tespit edilen aylıklara ilişkin alacaklar için ve kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan genel sağlık primi alacaklar için en geç 31 Aralık 2014 tarihine kadar başvuruda bulunulması gerektiğini söyledi.

Tekin açıklamasında, “Vatandaşlarımızın bu güne kadar yoğun bir şekilde gerçekleştirmiş oldukları yapılandırma başvurularının, bu süre uzatımının da kendileri için bir fırsat olarak görüp aynı hassasiyetle devam ettirmelerini arzu ediyoruz. Bu kapsamda, Kurumumuza borcu olan 4(b) kapsamındaki sigortalıların borçlarının tasfiyesi amacıyla, uygun koşullarda kredi kullandırılması için Kurumumuz ile Türkiye Halk Bankası A.Ş. arasında işbirliği protokolü 26.11.2014 tarihinde imzalanmıştır. Banka ile imzalanan protokol ile sigortalılardan, prim borçları ( yapılandırılmış prim borcu ile sonraki dönemlere ait prim borcu ve genel sağlık sigortası borcu ile birlikte hizmet borçlanmaları dahil) olması nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan sigortalılara, bankadan prim borcu kredisi almak suretiyle birikmiş borçlarını ödeyerek aylıklarının bağlanmasını, hizmetlerine ait yapılandırılan prim borcu ( zorunlu veya isteğe bağlı) bulunup, bu hizmetler dikkate alındığında, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi gereğince yaşlılık aylığı bağlanacak sigortalıların prim borçlarının tasfiyesine yönelik olarak kullandırılacak kredilerini kapsamaktadır.

Banka imzalanan protokol gereğince, Kurumumuza borcu olan sigortalılarımıza masrafsız olarak (hayat sigortası ve yasal yükümlülükler hariç) 0,97 faiz oranı ile 36 aya kadar vadeli kredi kullandırılacaktır. Kredi kullanan sigortalılardan, dosya masrafı (tahsis masrafı) alınmayacaktır. Bu protokolün imzalanmasının amacı, tahsil edilemeyen primlerin tahsili ve tasfiyesi ile sosyal sorumluluğun gereği olarak Kurumumuza borcu olan vatandaşlarımızın borçlarını kolaylıkla ödemelerini sağlamaktır. Kredi kullanmak isteyen ve il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine müracaat eden sigortalıların aylık başvuru işlemlerinin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi; sigortalılığa esas kayıtlarının ve varsa 2829 (hizmet birleştirme) sayılı Kanuna göre birleştirilecek sigortalılık sürelerinin ve buna göre oluşacak prim borcu ile sigortalının yaşlılık aylığına hak kazanma koşullarını yerine getirip getirmediğinin titizlikle tespit edilmesinden sonra işlemlerin sonuçlandırılması sağlanacaktır” dedi.