Adıyaman ve Gaziantep Üniversitelerinin işbirliği ile Gaziantep Üniversitesi Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin irtibat bürosu açıldı.

Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılış törenine Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Niyazi Kahveci, Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Koca, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Pala, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat Aydın, çeşitli kurum müdürleri, Gaziantep Üniversitesi Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisi (TARGET) çalışanları, Adıyaman Üniversitesi’nin akademik ve idari personeli ve öğrenciler katıldı.

Törenin açış konuşmasını gerçekleştiren Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazif Çalış, “17 Haziran 2014 tarihinde imzalanan protokolle devam eden süre çerçevesinde bugün burada Gaziantep Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin Adıyaman Üniversitesi İrtibat bürosunun açılış töreni için toplanmış bulunuyoruz. Bilimsel Araştırma Projeleri’ne ağırlık verdik. Öncelikle göreve başlar başlamaz verilen destekleri artırdık. 5 Bin TL olan desteği önce 15 Bin TL’ye ardından 25 Bin TL’ye çıkardık. Diğer taraftan birden çok projede çalışan akademisyenlerimizin önünü açtık. Bir arkadaşımız için 3 tane münferit projeye destek veriyoruz. Bu Türkiye’de sadece bizde var” dedi.

Prof. Dr. Gönüllü, “Bilindiği üzere Fen Edebiyat Fakültemiz mevcuttur. Hatta Adıyaman Üniversitesi’nin en eski fakültelerinden birisidir. Mühendislik Fakültesini ise ancak 2012 aktifleştirdik. Halihazırda da yeni yeni bölümleri aktif hale getiriyoruz. 4 bölümüz aktif durumda. 3 bölüm daha Teknoloji fakültesinin bir bölümünü de dâhil edersek önümüzdeki sene inşallah 3 bölüm daha aktif hale gelecek. Bunlar yeterli mi yeterli değil. Aynı zamanda biliyorsunuz Meslek Yüksekokulumuz var, meslek yüksekokulunu ikiye ayırdık. Sosyal Bilimler ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu olmak üzere. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunu da önemsiyoruz. Tabi araştırmadan önce eğitimi en iyi şekilde öğrencilerin en iyi şekilde yapabilmesi için sanayiye en iyi şekilde hazırlanabilmesi için donanımı geliştirmeye gayret ediyoruz. Bu manada önemli yatırımlar yapıyoruz yapmaya da devam ediyoruz. Genellikle Teknopark dediğimiz veya teknolojik geliştirme birimlerinin olduğu yerler, ismini ne koyarsanız koyun şehrin, üniversitesinin mühendislik fen fakültelerinin gelişmişliği ile beraber mevzu bahis oluyor. Bir başka öğede sanayiye de bağımlı. Her iki konuda da Adıyaman henüz yolun başında yer alıyor. Gaziantep üniversitesi önümüze böyle bir teklifle geldiği zaman tabi ki biz kıramazdık. Birkaç manada kıramayız. Biz insanların gelişmesinden yanayız. Bizim içimizde de eğer gelişmiş insanlar olursa bizimde gelişmemiz mutlaka daha yakın olacaktır. Etrafımızdaki insanların gelişmesi de bizim gelişmememiz anlamına gelir. Bu manada Gaziantep Üniversitesinin desteğe ihtiyacı varsa gücümüzün ebadında yanlarındayız. Bu bakımdan bu bizim bir nevi girişimciliğimizi katılımcılığımızı da geliştiriyor. Ayrıca şunu da ifade etmek istiyorum. Büyük kapasiteye sahip kütleler daha büyük işler ve daha çok çeşitli işler yapma kabiliyetlerine sahip oluyorlar. Bu manada bizim bu birlikteliğimiz bize de önemli ölçüde katkı sağlamış olacaktır. Bize bu katkılarından dolayı bize bu teveccühü göstermelerinden dolayı Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun beyefendiye ve Türkay Dereli beyefendiye ve ayrıca bu çalışmada büyük emeği olan Rektör Yardımcımız Ahmet Pınarbaşı hocamıza ve Nazif Çalışır hocamıza da teşekkür ediyorum. Bizim gayemiz hiçbir zaman bir işi yapmış olmak için yapmak değildir. Küçük olsun benim olsun şu da olsun benim olsun bu da olsun benim olsun değil bak bende yaptım, göstermelik işler değil, yaptığımız iş konuşmalı bir işe yaramalı, iş yapmalı. Bir işi yapmış olmak değil nasıl ve nereye kadar yaptığınız önemli, nereye kadar götürdüğünüz önemli” dedi.

Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli de sözlerine teşekkür ederek başladı. Genellikle ülkemizde bir kısım şeylerin imzalandığını ve bir daha arkasının gelmediğini belirten Prof. Dr. Dereli, bu defa öyle olmadığını ve Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı ile sık sık görüştüklerini ifade etti. Prof. Dr. Dereli, “Ben aslında buraya nasıl geldiğimize değinmek istiyordum ama öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Çünkü çoğunlukla bizim olsun küçük olsun ama bizim olsun gibi bir görüş içerisindedir ama Sayın Rektörümüz büyük bir özveri gösterdi. Çünkü Adıyaman Üniversitesi büyük bir üniversite ve büyük öz yeterlilikleri olan bir üniversite ama aynı zamanda ben öyle gördüm kaynakları da çok iyi kullanmayı prensip edinmiş. Önceliği Türkiye’ye veren bir üniversite çünkü görüyoruz, biz bakanlıklara da TÜBİTAK’a da çok sık gelip gittiğimiz için buralarda öz yeterlilikleri olmadığı halde birçok kurulmuş üniversite veya bizimde olsun şeklinde bir Teknopark’ta bizim olsun bir teknoloji transfer ofisi de bizim olsun küçük olsun deyip aslında iyilik mi yapıyor yoksa kötülük mü yapıyorlar belli olmayan bir sürece geliyorlar. Çünkü bir yerde bir şey yapılabilmesi için o yeteneklerin olması gerekiyor. Birlikte başarılabilecek bir şeylere belki bireysel olarak yapmaya kalktığınızda çok daha fazla enerji sarf ediyorsunuz. İşte biz burada Adıyaman Üniversitesi’nin yetenekleri ile Gaziantep Üniversitesi’nin yeteneklerini Adıyaman sanayisinin yetenekleri ile Gaziantep sanayisinin yeteneklerini ve öz yeterliliklerini bir araya getirerek bir sinerji meydana getirmek istedik. Sayın Rektörümüz buna yeşil ışık yaktı. Ona bir kere daha teşekkür ediyorum. Çünkü birlikte çalışarak biz bu modelde daha iyi başarabileceğimize inanıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Gaziantep Teknoloji Gelişim Bölge Müdürü Vekili Dr. Deniz Vuruşkan “Teknopark İmkanları” Ekrem Tekin “TARGET Teknoloji Transfer Ofisi imkânları” ve Başar Kılıçparlar “TÜBİTAK Destek Programları” adlı birer sunum yaptı.

Daha sonra ise katılımcılar Adıyaman Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu binasına geçerek burada bulunan irtibat ofisinin açılışını gerçekleştirdi.

Açılışı gerçekleştirilen irtibat bürosunun protokolü 17 Haziran 2014 tarihinde Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törenle imzalanmıştı. Ardından yapılan çalışmalar sonucunda irtibat bürosunun açılmasına karar verildi. Açılan bu irtibat ofisi akademisyenlerin şirket kurması, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi ve projelerin hazırlanması gibi birçok konuda hizmet verecek. Açılan irtibat bürosunun Teknopark kısmıyla akademisyen girişimciliği, ön-kuluçka ve kuluçka programı aktiviteleri yapılabilirken Adıyaman Üniversitesi öğretim üyeleri de Gaziantep Geliştirme Bölgesi’nde şirket kurmaları durumunda şirketlerinin bir kısım faaliyetlerini bu ofis üzerinden yürütebilecek. Adıyaman Üniversitesi ve Gaziantep Teknopark ortak konular belirleyerek bu konu başlıkları altında akademik, sosyal konularda çalışmalar yapabilecek. Adıyaman Üniversitesi bu irtibat ofisi aracılıyla Gaziantep Teknopark ile ortak eğitimler düzenleyebilecek. Ayrıca Adıyaman Üniversitesi ve Gaziantep Teknopark yerel, ulusal ve uluslararası tabanlı projelere ortak başvuru yaparak hibe programlarından yararlanabilecek. Teknoloji transfer ofisi kısmıyla ise teknoloji transferi konusunda farkındalık oluşturularak akademik bilginin ve teknolojik trendlerin üniversite dışına yayılması sağlanacak. Bölgede bulunan AR-GE ve Ticarileştirme arasında köprü kurma çalışmalarının artırılmasına çalışılacak. Bu ofis ile birlikte destek programlarından yararlanmaya yönelik, proje geliştirme ve yönetim, Fikri Sanayi Mülkiyet Hakları (FSMH) yönetimi ve lisanslama ve girişimcilik ve şirketleşme hizmetleri verilecek.