Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı İrfan Tokur, zam ile ilgili yaptığı açıklamada “ Hesap şaştı, memur ve emekli zarar gördü” dedi.

Tokur, Hükumetin yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 9,4 olarak revize ettiğini ve memurun büyük zam kaybının ortaya çıktığını kaydetti.

Enflasyondaki büyük sapmaya karşın memura bu yıl fark verilmeyeceği için memur maaşları enflasyon karşısında 55 lira ila 600 lira arasında eriyeceğini savunan İrfan Tokur, “Maaşı 350 liranın üzerinde olan tüm memurlarla aylığı 1550 lirayı aşan tüm memur emeklileri enflasyon karşısında zarara uğrayacak.

Hükumet Memur-Sen’le imzaladığı toplu sözleşmeyle 2014 yılında memura yüzdelik zam yerine seyyanen zam verme konusunda mutabakata vardı. Üzerinde anlaşılan toplu sözleşmeyle memur maaşlarına seyyanen brüt 175 lira, net 124 lira; memur emeklilerine de yine brüt 175 lira net 146 lira zam yapıldı. Uzlaşılan metinde bu yıl memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı verilmeyeceği de hükme bağlandı. Memur zammında sadece öğretmenler için toplamda 150 lira ilave zam da öngörüldü.

Pazarlık görüşmelerinde en kötü senaryoda dahi memura yüzde 3 artı 3 zam verileceği, enflasyon farkının devam etmesiyle de memurun enflasyona ezdirilmeyeceği bekleniyordu. Ancak ’düşük memura yüksek zam’ anlayışı benimsenerek seyyanen zamda karar kılındı. Enflasyon farkının kaldırılması ise memura büyük gol oldu. Memur-Sen, enflasyon farksız seyyanen zam anlaşmasını savunurken, enflasyon tahmininin tutacağı varsayımıyla, memurların büyük bölümünün enflasyonun üzerinde zam aldığını açıkladı.

Enflasyonun tahmin edildiği gibi yıl sonunda yüzde 9,4 olması halinde bu memurun maaşı enflasyon karşısında 55 lira erimiş olacak. Enflasyon farkı kaldırılmamış olsaydı, bu memur yılı 2 bin 28 lirayla değil 2 bin 83 lirayla kapatmış olacaktı. Maaş erimesi poliste 137 lira, vaizde 125 lira, müsteşarda 599 lira olacak” dedi.