Adıyaman Üniversitesi Edebiyat Topluluğu’nca Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda Azerbaycan Devlet Konservatuarı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Babek Gurbanov ve Prof. Dr. İlgar İmamverdiyev’in de katıldığı “Türk Kültüründe Müzik ve Aşıklık Geleneği” konulu konferans ve musiki gösterisi düzenlendi.

Gösteriye Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Halil Tuğluk, Türki Cumhuriyetlerden gelen akademisyenler ve akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı.

Gösteri İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlarken, gösteri de Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden oluşan koro çeşitli türküler seslendirdi. Marşları ise, Prof. Dr. İlgar İmamverdiyev sazıyla çaldı. Gösteri de birçok Azerbaycan Halk şairlerinden şiirler ve çeşitli anonim türküleri seslendiren Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri katılımcılara eğlenceli bir gece sundu. Güney Azerbaycan şairi Huşenk Azerolu’nun “Size Selam Getirmişim” şarkısını koro seslendirirken sözü Tofik Bayram’a, müziği Kulu Askerov’a ait olan “Aziz Dostum” türküsünü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Zeynep Sertdemir seslendirdi. Ardından Azerbaycan Halk Şairi Samet Vurğun’un “Azerbaycan” şiirini Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinden Mehmet Ali Çetinadam, “Altın Hızma Mülayim” türküsünü ise, Nevcihan Sütçü seslendirdi. Öğrenciler Zeynep Setdemir ve Emrah Bakan “Ay Kız Hayranım Olam” türküsünde düet yaparken “Pınar Başından Bulanır” türküsünü koro söyledi. Öğrenciler Orhan Ay “Yeşil Ördek Gibi” türküsünü, Emrah Bakan ise “Yakan Düğmele” adlı Azerbaycan halk şarkısını seslendirirken Prof. Dr. İlgar İmamverdiyev ise, bir konuşma gerçekleştirdi. Daha sonra koro “Zeytin Yağlı Yiyemem” “Yiğit Muhtaç Olmuş Kuru Soğana” ve “Bu Kala Taşlı Kala” türkülerini icra ederken öğrenciler Yağmur Büyükelçi “Günah O’nun Özündedir” şiirini, Zehra Şahinalp “Saray Yolu Düz Gider” türküsünü, Emrah Bakan “Düştü” ve Nusret Çeçan ise Ömer Lütfü Mete’nin “Gülce” şiirini okudu.

Son olarak ise “Ararım” şarkısını tüm katılımcılar beraber söyleyerek gösteri sona erdi.