Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu 15. istişare ve yönetim kurulu toplantısı ‘uyuşturucu bağımlılığı’ başlığında gerçekleşti.

Adıyaman Köy ve Mahalle Muhtarları Mesleki Dayanışma Derneği ve Adıyaman Belediyesi’nin ev sahipliğinde Adıyaman’da gerçekleştirilen istişare toplantısına Türkiye’nin 72 ilinden 100’ün üzerinde muhtar katıldı.

Adıyaman Belediyesi konferans salonunda gerçekleştirilen 15. istişare ve yönetim kurulu toplantısına Vali Mahmut Demirtaş, AK Parti Milletvekili Salih Fırat, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz, Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, AK Parti İl Başkanı İbrahim Halil Fırat, Baro Başkanı Hasan Demir, İl Genel Meclis Başkanı Salih Şahan, muhtar dernekleri başkanları ve muhtarlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açış konuşmasını yapan Adıyaman Köy ve Mahalle Muhtarları Mesleki Dayanışma Derneği Başkanı Abdulkadir Geylani Taş, muhtarları Adıyaman’da ağırlamaktan büyük bir onur duyduğunu ifade ederek, 2012 yılından beri Konfederasyon içerisinde Adıyaman’ı temsil etmenin gayreti içerisinde olduğunu söyledi.

Güneydoğu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hatip Şeran ise, ‘Çözüm Süreci’ ve ‘Uyuşturucu’ konularına değinerek, “Ülkenin gündemini işgal eden uyuşturucuyla mücadelede bizimde gayret gösterecek olmamızdan dolayı çok mutluyuz. Muhtarlar her zaman ülke gündemini takip ederek katkı sağlamaya çalışıyor. Ülkemizin en önemli gündemlerinden birisi de ‘Çözüm Süreci’dir. Türkiye’de iç barışı sağlamalıyız. Bir birimize sahiplenmeliyiz” dedi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz ise, muhtarların önemine ve içinde bulundukları sıkıntılardan bahsederek, “Yurt demokrasisinin iki ana unsuru olan merkezi ve yerel yönetimin en küçük unsuru olan muhtarlık, kamu kurum ve kuruluşlar ile halk arasındaki köprüdür. Geleceğin Türkiye’si içinde muhtarlık Türk toplumunun vazgeçilmez unsuru olarak her zaman tarihteki yerini alacaktır.

Bugün içinde olduğumuz en önemli sorunun kanunlarımızın günümüzün koşullarına getirilememiş olmasıdır. Gerek köy, gerekse mahalle kanunlarında yapılamayan değişiklikler ve yine mevcut kanunlarımızın birçok maddesinin teknolojik gelişmeler karşısında yetersiz kaldığını görmekteyiz. Bu noktada muhtarlarımızın özlük haklarına ilişkin yapılan yasal düzenleme son yılların en önemli gelişmesi olarak görülmesi gerektiğinin altını çizmemiz gerekmektedir. 2108 sayılı kanunda muhtar ödenekleriyle ilgili yapılan yasal düzenlemede emeği geçen başta hükümetimize ve tüm milletvekillerimize teşekkür ediyoruz.

Türkiye Cumhuriyetinin daha üretken bir yapıya kavuşturulması yerel yönetimlerin ölçütlü, paylaşımcı ve çoğulculuk anlayışıyla mümkündür. Muhtarların kılcal damarlar olduğu unutulmamalıdır.

Adıyaman’da ki istişare toplantımızda toplumumuzun kanayan yarası olan uyuşturucu ile mücadelede muhtarlarımız ve emniyetimiz ile burada bulunan muhtarlarımıza yapmamız gereken konuları istişare edeceğiz” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Lütfi Savaş ise yaptığı konuşmada, Hatay’dan bahsederek muhtarları Hatay’a davet etti.

Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ise konuşmasında muhtarların önemine işaret ederek, “Muhtarlar belediyede, mahallesinin halkının temsilcisidir. Mahalleye gittiğinde belediyenin bir yetkilisidir. Bizim Sorumlu muhtarlara ihtiyaçlarımız var. Sorunsuz muhtarlar aslında sorumsuz muhtarlardır. Sorumlu muhtarlar mahallede ne problem olursa, belediyeye ileten ve bizim eksiklerimizi görmemizi sağlarlar. Bizler sorunlu ve sorumlu muhtarları seviyoruz. Muhtarlarımıza dizüstü bilgisayar verildi. Ofisi olmayan muhtarlarımızla ilgili çalışma yapıyoruz” dedi.

Aileden sonra ilk kapısı çalınan kişinin muhtar olduğunu belirten Milletvekili Salih Fırat, “Yolumuz bozulduğunda, sıkıntıda olduğumuzda muhtarlara gideriz. Muhtarlarımız temel taşlarımızdır. Türkiye’nin sorunlarında, mahalli sorunlarda muhtarlarımızın sağlam olması gerekir. Türkiye’de ki temel sorunlar biri ‘çözüm süreci’ diğeri ise ‘uyuşturucu’dur. Her iki konu içinde adımlar atılıyor. Bu sorunların çözülmesi için gayret gösteriliyor” ifadelerini kullandı.

Vali Mahmut Demirtaş ise, Adıyaman’ın Türkiye’ye model olacak huzur şehri olduğunu dile getirerek, “Adıyaman ülkemizde örnek olacak, huzurun başkenti, en güvenli en huzurlu ilidir. Bu toplantının burada yapılması bizleri çok mutlu etmiştir. Ülkemizin ve dünyanın en önemli sorunu gençlerin bağımlılığıdır. Devlet gençleri bu bağımlılıktan kurtarmak için çok ciddi çalışmalar yapmaktadır. Bir ülke soruna ne kadar müdahale eder ise sorunu çözerseniz o kadar güçlü olursunuz.

Muhtarlar yerel yönetimlerin en küçük unsurudur ama en önemli unsurudur. Muhtarlarımızın ülkemizin sorunlarına en ince detayına kadar ilgilenmeleri bizleri mutlu ediyor. Muhtarlarımızla birlikte olmaktan çok mutlu oldum. Sizler kendi bölgenizin en akil insanlarınız. Vatandaşın bir sıkıntısı olduğunda önce valiliğe, kaymakamlığı gitmez ilk önce muhtarlığa gider. Siz onun için birinci kapısınız. Devlet ile millet arasında köprüsünüz” dedi.

Açış konuşmalarının ardından Adıyaman Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kadircan Petük tarafından, muhtarlara ‘Çocukluğum, Gençliğim ve Geleceğim’ konulu konferans verildi.