Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ‘Dut Eylem Planı’ kapsamında Adıyaman’ın ‘yeşillikler beldesi’ olarak bilinin Tut ilçesinde 100 bin adet dut meyve fidanı toprakla buluşuyor.

İsmini ‘dut’ meyvesinden alan Tut ilçesi’nde yaygın olan dut meyve ağaçları Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ‘Dut Eylem Planı’ ile daha da artacak. Üç yıllık eylem planı kapsamında ilçede 100 bin adet dut meyvesi toprakla buluşacak.

Vatandaşlara dut fidanı dağıtılırken, Devrendin Deresi diye bilinen bölgede ‘örnek dut bahçesi’ oluşturuluyor.

Beş yıl sonra meyve verir duruma gelecek olan dut fidanları düzenlenen tören ile toprakla buluştu. Düzenlenen törene Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Jandarma Garnizon Komutanı Albay İbrahim Koyuer, Tut Kaymakamı Mehmet Mut, Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, Tut Belediye Başkanı Cemal Avcı, kurum ve kuruluş müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Tören halkoyunları gösterileriyle başladı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Tut Kaymakamı Mehmet Mut, üç yıllık Dut Eylem Planı çerçevesinde ilçede 100 bin dut fidanının dikileceğini belirterek, “Ülkemizde son yıllarda dut üretiminin düştüğü anlaşıldığından Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından 2014, 2015 ve 2016 yılları Dut Eylem Planı kabul edilmiştir. Ülkemizde bu üç yıllık süre içerisinde 3 milyon dut fidanının toprakla buluşması planlanmıştır. Bu eylem planı çerçevesinde, ilçemizde bu üç yıllık süre içerisinde inşallah 100 bin fidanımızı toprakla buluşturacağız. İlçemizin ismini de aldığı dut meyvesine hem bir değer katmak, hem de ilçemize ekonomik anlamda çok büyük katkı sağlayan fidanlarımızı toprakla buluşturmak istiyoruz” dedi.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, yeşillikler beldesi Tut ilçesini daha da yeşillendirmek istediklerini ifade ederek, “Bir taraftan yeşillikler beldesi Tut ilçemizi daha da yeşilleştirmek için ağaç dikeceğiz. Diğer taraftan da vatandaşlarımız bu dikmiş olduğumuz dut ağaçlarından gelir elde edecekler. Biz bu projemize geçen yıl başlamıştık. Özellikle Atatürk Baraj göletinin sağ sahil bandında yaklaşık 500 bin tane fidan dikmiştik. Bu fidanların büyük bir kısmı gelir getirici fidanlardı. Amacımız köylülerimizin köylerinde oturmalarını, şehre göç etmelerini engelleyerek köylerimizi eski cazibesine kavuşturmaktır. İnşallah Tut’ta 100 bin adet fidanı toprakla buluşturmayı hedefledik. Bu fidanlar çocuklarımızla beraber büyüyecekler. Daha yeşil bir Tut için hepimiz el ele diyorum” dedi.

Konuşmaların ardından fidanlar dikildi.