Adıyaman Merkez Halk Eğitimi Merkezinde görevli usta öğreticilere yönelik ‘Ergenlik Dönemi, Sorunları ve Çözüm Yolları’ konulu seminer gerçekleştirildi.

Halk Eğitimi Merkezinde salonunda usta öğreticilere yönelik Psikolojik Danışman Ve Rehber Öğretmen Orhan Yalçındağ tarafından ergenlik konulu seminer verildi.

Seminerin açış konuşmasını yapan Halk Eğitim Müdürü Aziz Özbilgiç, kurum olarak rehberlik servisimizin koordinasyonuyla her ay düzenli olarak usta öğreticilere bir seminer planladıklarını ifade ederek, “Bu tür çalışmalarla kurslarda görevli usta öğreticilerimizin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak ve uzman desteğiyle nitelikli bilgiler kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi.

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Orhan Yalçındağ ise, şunları söyledi:

“Anne-baba olmak, dünyanın en zor ve en güzel mesleğidir. Ergen ebeveyni olmak daha da zordur. Olumlu çocuk yetiştirmenin ilk şartı, olumlu anne-baba olmaktır. Çocuk yetiştirmenin belirli bir mesaisi yoktur. Kişiliğin temellerinin atıldığı yer ailedir. Temeller ne kadar sağlam ve bilinçli atılırsa, kişilik oluşumu da o kadar sağlıklı olacaktır. Ergenlik döneminde yapılacak bir hata, sonraki dönemleri de etkilemektedir. Bu yönü ile hayati öneme sahiptir. Bir başka ifade ile ergenlik dönemi, gömleğin ilk düğmesidir.İlk düğme yanlış iliklendiğinde, sonrakilerde hep yanlış gidecektir. İnsan hayatında her dönem karşılanması gereken psikolojik ve fizyolojik ihtiyaçları vardır.Bu ihtiyaçlar karşılanmadığında, sonraki dönemlerde çeşitli sıkıntılara sebep olur.

Anne-babaların, davranışlarını etkileyen başlıca sebepleri, anne ve babanın kendi çocukluk yıllarındaki yaşantıları, ailedeki çocuk sayısı, aile içinde eşler arasındaki ilişkinin niteliği, toplumun kültürel değerleri, ailenin sosyo-ekonomik durumudur.

Kuşak çatışması, ergenlerle yetişkinler arasında ki iletişim kopukluklarından oluşur. Bu kopukluğu önleyerek iletişimi sağlıklı şekilde kurup sürdürebilmek önce yetişkin kuşağın görevidir. Arkadaşın vereceği olumsuz etkileri en aza indirgemek için, çocuğunuzun arkadaşını tanımaya çalışın ve kontrolü tamamen onlara bırakmayın. Arkadaşlarıyla dışarı çıkmak istiyorlarsa, gideceği yer konusunda mutlaka bilgi alın ve kaç saat dışarıda kalabileceğini önceden birlikte belirleyin.”