Köy muhtarlarıyla bir araya gelen Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, muhtarların sorunlarını dinleyerek, yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Halk Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirilen toplantıya muhtarların yanı sıra kurum müdürleri, il genel meclis üyeleri katıldı. Adıyaman merkeze bağlı köy muhtarlarının köylerinin sorunlarını dinleyen Vali Mahmut Demirtaş, ilgili kurum müdürlerine talimat verdi.

‘KENTTE NE VARSA KÖYDE DE O OLSUN”

Adıyaman’da yaklaşık 2 yıldır göreve yaptığını dile getiren Vali Mahmut Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Merkeze bağlı köylerimizde, ilçelerimizin köylerine eşit olmak koşuluyla, nerede daha fazla ihtiyaç varsa oraya koşuşturmaya çalışıyoruz. İl Özel İdare, Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği, SODES kaynaklarıyla köylerimizin daha yaşanılabilir hale getirmeye çalışıyoruz. Kentlerimizde ne varsa köylerimizde ne varsa aynısın olmasını istiyoruz. Geçen yıl yağış fazla olmadığı için içme sularımızda ciddi anlamda problemimiz vardı. Bu problemi aşabilmek için kaynaklarımızın büyük kısmını içme sularına kaydırdık. Hem merkez köylerde hem de ilçe köylerinde çok ciddi anlamda sondajlar yaptık. Bunların bir kısmında önemli sonuçlar aldık, bir kısmından sonuç alamadık. İnşallah sonuç alamadığımız yerlerde de sonuç alırız diye düşünüyoruz.

Özellikle 2005 yılında susuz yolsuz köy kalmasın sloganıyla yürürlüğe konulan KÖYDES ile Adıyaman merkezde ve susuz hiç köyümüz yok. Suyu yetersiz olan 30 tane köyümüz var. Çeşmeyle idare ediyoruz. İnşallah oraları da istenilen seviyede suya kavuşacağız.

İl özel programı kapsamında 32 yerleşim biriminin 71 kilometre birinci kat asfaltı, 54 yerleşim biriminde ise 249 kilometre yolda ikinci kat asfalt, 86 adet yerleşim biriminde ise 268 kilometre stabilize yol kaplama işi yapıldı. Sanat yapısı olarak 17 köyün menfez işlemi, 183 adet ünitenin içme suyu deposunun bakım onarımı yapılarak klorlama cihazı alınmış, 9 adet ünitenin çeşme suyu tesisi yapılmış, 16 adet ünitenin de kanalizasyon işi bitirilerek hizmete sunulmuştur. Köylerimizde istihdamı arttırmak için 17 tane tesisin sulama tesisini hizmete sunulmuştur.

KÖYDES kapsamında son 1 yılda 71 adet yerleşim biriminde asfalt çalışması başlatılmış, toplam 42 bin 450 metrekare kilitli parke, 1 adet köprü, 2 adet ise menfez yapılmıştır. Köylerimize çok ciddi anlamda yatırımlar yapılıyor. Son dönemde 13 tane köyümüze taziye çadırları dağıttık.

Bir yıl önce dönemin Başbakanı olan Sayın Cumhurbaşkanımızın gelmesinin ardından 514 tane derslik bitirmişiz ve bunu hizmete sunmuşuz. 570 kişilik öğrenci pansiyonu bitirildi. Bir tane kapalı spor salonu bitirildi. 514 dersliğin 441 dersliğini 2014 yılında tamamladık. Yine şuan devam eden 20 tane okulda 436 derslik var. Bunlar Allah kısmet ederse 150-200 dersliğini yıl sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. Geçici kabullerinin süresinin gelmesine rağmen müteahhitlerin gevşekliğinden dolayı gecikti. Yine 1492 kişilik öğrenci pansiyonu devam ediyor. İnşallah bu yıl ve 2015 yılında hizmete sunacağız. 2 tane spor salonumuz devam ediyor. Bir tanede bunun dışında Sincik ilçesine kapalı spor salonu yapılacak.

Eğitimde başarı odaklı eylem planı yaptık. TEOG’da 32 puan ortalamamızı arttırdık. LGS ve LYS’de 9 puan attırmışız. Göreve başladığımız da Adıyaman 67 sıradaydı şuan Adıyaman 7 ili geride bıraktı. Bunun sebepleri derslik sayımızı arttırmak. Başarı odaklı eylem planından kaynaklanıyor. Her ne kadar bazı sendikalar yeni sistemi eleştirseler de başarımız Milli Eğitim Bakanlığı’nın da dikkatini çekti.”