Adıyaman Valiliği aldığı karar ile kesici aletlerin sergilenmesi ve özendirilmesine cezai müeyyideler getirdi.

Adıyaman Valiliği tarafından kesici ve delici aletlerin sergilenmesi, kullanılması ve özendirilmesiyle ilgili yeni yaptırım kararları alındı.

Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, kamu düzenini, vatandaşların can güvenliğini, genel asayiş ve güvenliği önemli derecede doğrudan etkileyen, bıçak başta olmak üzere kesici, delici ve bereleyici aletlerle işlenen suçların en aza indirilmesi kapsamında kanunen yasaklanmayan ve kolayca elde edilen suç aleti olarak sıklıkla kullanılan her türlü kesici, delici ve bereleyici aletlerin denetim altına alınmasının amaçlandığı belirtildi.

Alınan kararda şu ifadeler yer aldı:

“Adıyaman il sınırları içerisinde şahsa ve mal varlığına karşı işlenen suçlarda kullanılan, 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen kelebek tabir edilen veya özel amaçlarla imal edilen bıçaklar ile benzeri aletlerin satılması, satın alınması, nakledilmesi, kişi üzerinde, çantalarında maksat dışı taşınmasının yasaklanması ile bu karara uymayanlara idari para cezası uygulanmasına ilişkin düzenleme yapıldı.

Kelebek bıçak, sallama, kesici aletler, delici aletler ve diğer bıçak türleri, kesici, delici, bereleyici alet ve bıçakların 2521 sayılı kanun hükümlerine göre ruhsatlandırılan işyerleri ile belediyelerce ruhsatlandırılan yerler dışında satışı ve sergilenmesi yasaktır.

Bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılmasına 4. maddeye göre izin verilen bıçaklar bu yasağın dışındadırlar. Her ne suretle olursa olsun kesici, delici, bereleyici alet ve bıçakları park, meydan, cadde, sokak, okul önü, okul bahçesi ve çevresi, pazar yerleri, alışveriş merkezleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, toplu taşıma araçları, tüzel kişilere ait lokal ve benzeri yerler, açık ve kapalı yer toplantıları ile miting ve yürüyüşlerde üzerlerinde, çantalarında bulundurmaları veya taşımaları yasaktır.

6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen kesici, delici, bereleyici alet ve bıçaklar ile bir sanat ve mesleğin icrası için kullanılması zorunlu bulunan veya ev gereçlerinden olan bıçak ve benzerlerinin nakilleri ve taşınmaları (Bavul, valiz, takı veya çantalarında, çuval, bez torba veya ambalajlarında, araçların bagaj veya torpido gözlerinde anı olaylarda kullanılmayı engelleyecek tarzda kâğıt veya bezle sarılıp paketlenmiş şeklinin dışında her ne surette olursa olsun taşınması) yasaktır.

Alınan kararlara ve getirilen yasaklamalara riayet etmeyenler hakkında fiilleri ayrıca bir suç oluşturmuyorsa 5442 sayılı kanunun 66. maddesi delaleti ile 5326 sayılı kabahatler kanununun 32. maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanır.”