Uluslararası Kalkınma Stratejileri Birliği Başkanı Cemil Karabayram, son zamanlarda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yönelik yapılan eleştirileri şiddetle kınadığını ifade etti.

Karabayram, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin milli beraberlik ve bütünlüğünü simgeleyen ve cumhuruna yakışır temsilin ve millet iradesinin bir ifadesi olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yönelik yapılan açıklamaların tam anlamıyla bir facia niteliğinde olduğunu ifade etti. Karabayram, unutulmaması gereken en büyük gerçeklerden birinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı koltuğuna giderken halkın, hakkın ve hukukun temeli olan devlet vicdanında en vicdanlı ve en demokrasiye inanmış bir lider olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin cumhuru reisi olduğunu söyledi.

Karabayram, saray konusunda çıkan tartışmalarla ilgili şöyle konuştu: “Ankara’da inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yönelik herkesin bilmesi gereken en büyük unsurlardan biri şudur. Mimarinin yalnızca fiziki bir olgu olmadığı, mimari aracılığı ile devletlerin ve milletlerin prestijini ve ulaştığı medeniyet seviyesini ortaya koyduğu açıktır. Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile de ülkemiz 2023 hedefiyle çıktığı yolda ulaştığı medeniyet seviyesini en güzel şekilde ortaya koymuştur. Yalnızca büyüklüğü ile eleştiri konusu yapılan sarayın estetik seviyesinin göz ardı edilmesi en iyimser bakış açısıyla bilimsellikten uzak, politik bir tavırdır."

Mimari anlayış ve anıtsal algısı ile Cumhurbaşkanlığı Sarayının yalnızca ülkemizin değil milletimizin gücünü de temsil ettiğini anlatan Karabayram, şunları söyledi: "Millet iradesinin en yüksek düzeyde temsil edildiği Cumhurbaşkanlığı makamına uygun bir yapı arayışı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile en zarif şekilde sonuçlandırılarak dünya üzerinde etkili bir ülkenin yönetim merkezi de inşa edilmiştir. Artık Türkiye yalnızca kendi sınırlarına hapsolmuş bir ülke değil bir dünya gücüdür ve böylesine önemli bir ülkenin yönetim merkezinin nasıl olması gerektiği de yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’yla gösterilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Sarayı yalnızca milli iradenin ülkemiz içindeki temsiline değil ülkemizin uluslararası platformda da iradesinin beyanına aracılık edecektir. Kaldı ki yapılan yapı, ülkemize mal olan bir yapıdır. Nasıl ki Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmet Han için yapılmadıysa, nasıl ki Dolmabahçe Sarayı Sultan Abdülmecid Han için yapılmadıysa, bu saray da Recep Tayyip Erdoğan için yapılmamıştır. Nasıl ecdadımızın yaptığı saraylar yüzyıllarca üç kıtada hüküm süren Osmanlı’nın yönetim merkezleri ise, Ak Saray da tüm dünyanın önderi olan yeni Türkiye’nin yönetim merkezi olacak ve yüzyıllarca hizmet verecektir. Bu saray; Türk milletinin milli iradesinin temsili olarak yapılmıştır. Ayrıca, son zamanlarda yapılan açıklamaların ve kendini bilmez bazı medya gruplarının ülkeyi provokasyona çekmeye çalıştıkları da bir gerçektir. Saray yalnızca Cumhurbaşkanı Sarayı değil, milletin taç yuvasıdır. Bu tacı da millet iklimin en güzel olduğu Ankara’nın en saygın yerine dikmiş ve millete seslenmiştir buradan. Ey Türkiye’nin güzel insanları, halkın duyguları ile oluşan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı korumak, kollamak ve kucaklamak ilk görevimiz olmalıdır. Bugün ve yarın milletimiz üzerinde çok ciddi oyunlar oynamak isteyenler unutmamalıdırlar ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘esselamünaleyküm’ felsefesini kimsenin yıkmaya gücü yetmeyecektir, yıkamazlar. Hak, Recep Tayyip Erdoğan’ın yardımcısı olsun diyor, Uluslararası Strateji Birliği Başkanı olarak Türkiye’nin milli değerlerinin milli birlik ve bütünlüğünün bir inşası olan bu sarayı milletin sarayı olduğu unutulmamalıdır diyoruz.”