Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, inceleme yaptığı bir ‘Fütüvvetname’ adlı eserin 15. yüzyılda yaşamış dünyaca ünlü cerrah Sabuncuoğlu Şerefeddin’a ait olduğu bulgularına ulaştığını açıkladı.

Amasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Salonu’nda verdiği ‘Şerefeddin Sabuncuoğlu’nun Bilinmeyen Bir Eseri mi?’ konulu konferansta milli kütüphanede incelediği Osmanlıca el yazması Fütüvvetname’nin kayıtlarda ‘Müşerrefeddin’ adında birinin üzerine gözüktüğünü belirten Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, “Bilgilerime göre Türk tarihinde ‘Müşerrefeddin’ diye birine ait bir Fütüvvetname yoktu. Kime aitmiş diye açtığımızda farklı bir şeyle karşılaştım. Eserin Amasyalı Şerefeddin Sabuncuoğlu’na ait olması ihtimalini güçlendiren hususların en önemli işareti eserin yazarı olarak gösterilen kişinin künyesidir. Adının Şerefeddin, mesleğinin tabip, babasının Hacı İlyas oğlu olması, müellifin adının açıkça zikredilmesi, eserin Şerefeddin Sabuncuoğlu’na aidiyetine dair en güçlü delildir” dedi.

54 sayfalık Fütüvvetname’nin ahiliğin temel kitabı sayıldığını, ayrıca Cerrahiyet-i al Haniye, Mücerebname ve Cerrahname adlı eserlerinin bulunduğunu anımsatan Prof. Dr. Köksal, “Şerefeddin Sabuncuoğlu diğer eserlerinin girişinde de Fütüvvetnâme’deki dil ve üslûbu ve hemen hemen aynı kelimeleri kullanıyor” diye konuştu.

Konferansı izleyen Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir ile Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Köksal’a çiçek ve plaket verdiler.