Babamgil bize geldiler. Oturuyoruz. Babam, biraz düşünceli. Soruyorum, bir şey yok diyor. Eşimde;

-Babamın bugün ‘’mırrığı mırrık değil!’’ dedi.

-O da ne demek dedim?

-Eskiler çok kullanır hatta Konyalılar daha çok kullanır bu sözü. ‘’Keyifsiz, tadı yok’ ’manasında dedi.

-Böyle bilinen eski sözler var mı başka dedim. Babam;

-‘’Duluğunu eğmişsin’’ var. Yani ‘’yanaklarını sarkıtmak’’ manasında dedi.

Derken herkes bir şeyler söylemeye başladı:

‘’Gölermek’’ insanlar bunu ‘’yorulup yerinden kalkamadıklarında’’ kullanırlar. Gölermek ‘’öküzlerin kendi etrafında dolana dolana, ipine dolaşıp olduğu yere ıhmasından’’ dolayı söylenen sözdür.

‘’Kafasında tahtaları eksik’ ’En bilinenlerden bir tanesi bu olsa gerek. Tabi ki kafamızda tahta yok; ama bu da ‘’davranış olarak eksik davrananlar’’ için kullanılır.

‘’Hakırdamak’’ ‘’çok gülmek ya da birini göründe coşmak’’ anlamına gelir. Aslında bununla aynı anlama gelen ‘’Kikirdemek’’ var.

‘’Kapçık ağızlı’’ bu da çok kullanılanlar arasında ‘’çok konuşan insanlara karşı ya da ağız şeklinin kapçığa benzetilmesinden’’ dolayı kullanılır.

İlginç olanlardan bir tanesi de ‘’vurgunun yiğin gelesice’’ sözü. Kelimelerine tek tek bakıldığında vurgun ‘’yorgan’’, yiğin ‘’ kısa’’ manasındadır. Yani burada söylenen söz ‘’yorganın kısa gelsin’’ anlamındadır.

‘’Cümbür cemaat oturmak’’ en çok kullandığımız sözlerden bir taneside budur. Bu sözde ki cümbür kelimesi ‘’cumhur’’ anlamına gelmektedir. Yani ‘’kalabalık bir şekilde kim var kim yok oturmak’’ manasındadır.

‘’Gadası almak’’ bu da en çok kullanılanlar arasındadır. Mana olarak bakıldığında ‘’birisinin yerine ölmektir’’. Genelde yaşça büyükler kendilerinden küçükler için kullanırlar.

‘’Soykası çıkasıca’’ sözünü genelde annelerimiz evlatları için kullanırlar. ‘’Çocuklarından yılmışlık’’ manasındadır. ‘’Soykası batasıca’’ olarak da kullanılır.

‘’Köşe kırlenti gibi şişmek’’ oturduğu yerden kalkmayan insanlara laf sokmak için kullanılan sözdür. Hatta şöyle kullanılır ‘’ay valla davul gibi olmuşsun’’ gibi.

‘’İki ucu boklu değnek, ortasına da it sıçmış’’ bir işin çıkmazlarla dolu olması manasındadır.

‘’Karnıma kulunç olacağına aleme gülünç olayım’’ Ne kasacam kendimi ya anlamındadır.

‘’Tohmalamak’’ yemek yerken ipin ucunu kaçırarak fazla yemek manasındadır.

Bizde bilinenler bunlar. Sizin de bu şekilde bildikleriniz var ise benimle paylaşmanız beni çok mutlu eder. Bugünlük de bu kadar olsun. ‘’Sağlıklı!’’ günler diliyorum.