Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, 2014 yılında şu ana kadar 885 gıda işletmesine yaklaşık 5 milyon TL. idari para cezası uygulandığını bildirdi.

Ankara’da 3 bin 574 üretim, 24 bin 251 de satış ve toplu tüketim işletmesi olmak üzere toplam 27 bin 825 gıda işletmesi olduğu bilgisini veren İl Müdürü Temel, bu işletmelere 38 bin 432 denetim gerçekleştirildiğini ve yapılan denetimlerde 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na aykırı davranan 885 işletmeye yaklaşık 5 milyon TL idari para cezası uygulanırken, tonlarca ürünün de imha edildiğini söyledi.

Gıda denetimleri yönünden 2014 yılını değerlendiren İl Müdürü Temel, etkin denetimlerle dolu başarılı bir yılı geride bıraktıklarını ve bu konudaki en büyük destekçilerinin de tüketiciler olduğunu söyledi. Risk esaslı denetim modelini benimsediklerini belirten Temel, insan sağlığı açısından gıdalardaki en büyük riskin üretim aşamasında başladığına dikkati çekerek, bunun için Ankara’daki 3 bin 574 gıda üretim yerlerinin en az iki kez denetlendiğini ve 2014 yılının 11 ayında gıda üretim yerlerine toplam 7 bin 351 denetim gerçekleştirdiklerini söyledi.

Gıdanın halkın sağlığını yakından ilgilendiren önemli bir konu olduğunun altını çizen Temel, bu yüzden denetimlerin büyük bir titizlikle yürütüldüğünü ve aksaklıklara kesinlikle göz yumulmadığını ifade ederek, “Yapılan denetimlerde genel hijyen kurallarının denetiminin yanında, işletmelerden numuneler de alarak laboratuvar analizine tabi tutuyoruz. Analiz sonucuna göre olumsuz bir durum oluşursa gerekli işlemi uyguluyoruz. Olumsuzluğa göre idari para cezası 26.608 TL’ye kadar çıkabiliyor. Ürünlerde taklit veya tağşiş varsa bu işletmeleri Bakanlığımıza bildiriyoruz. Bakanlığımız da bu firmaları ve ürünleri ifşa ediyor. Gıda güvenliği konusu bizim en öncelikli konumuzdur. Gıda işletmeleri yaptıkları işin önemini kavrayarak, çok titiz davranmalılar. Aksi takdirde yaptırımla karşılaşırlar. Bu önemin daha iyi anlaşılması için gıda sektöründe çalışanlara yönelik eğitim çalışmaları yapıyoruz” dedi.

En etkin gıda denetçisinin tüketici olduğunu vurgulayan Temel, tüketicilerinde karşılaştıkları olumsuzlukları 174 ALO Gıda Hattı’na bildirmelerini istedi. 2014 yılının ilk 11 aylık döneminde Ankara’dan bu hatta 4.212 başvuru yapıldığını ve bu şikayetler üzerine de yapılan denetimler sonucunda 553.751 TL. idari para cezası uygulandığını söyledi. Ankaralıların bu ilgisinden memnun olduklarını kaydeden Temel, Ankaralı tüketicilere teşekkür etti.

Yılbaşı öncesi eğlence mekanları, alkollü içki satış yerleri, kuruyemişçiler başta olmak üzere tüketimi artacak ürünlere yönelik denetimlerin sıklaştırıldığını belirten Temel, gelecek yıl için de planlamanın yapıldığını ve 2015 yılında da denetimlerin hız kesmeden devam edeceğini kaydederek, Ankaralılardan 174 ALO Gıda Hattı’na gösterdikleri ilgiyi gelecek yıl da devam ettirmelerini istedi.