Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (VEKAM) “Ankara’da 1930-1980 yılları arasında Sivil Mimari Kültür Mirası Araştırma, Belgeleme ve Koruma Ölçütleri Geliştirme Projesi” kapsamında Başkent Üniversitesi bünyesinde yürüttüğü çalışmalar “Sivil Mimari Bellek Ankara” başlıklı sergiyle açıldı.

TÜBİTAK tarafından da desteklenen serginin Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki açılışında Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Nuray Bayraktar projeyi anlatarak çalışma ekibini tanıttı. Bayraktar, Çankaya Belediyesi’ne de kurumsal desteği için teşekkür etti.

Serginin açılışına katılan Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya, serginin Ankara’nın tarihsel sürecini iyi bir çalışmayla gözler önüne serdiğini belirterek; “Cumhuriyetin ilanından hemen sonra başlayıp 1980’e kadar uzanan süreçte etkileyici mimari yapılara tanık oluyoruz. Bu proje bir bellek ve aynı zamanda bir bilinç projesidir. Biliyoruz ki belleği olmayanın bilinci de olmuyor” dedi.

Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal da konuşmasında son yıllarda özellikle büyükşehirlerde başlayan yeniden yapılanmanın betonlaşmayı getirdiğini belirterek, serginin önemine dikkat çekti. Haberal, sergiye emeği geçenlere ve Çankaya Belediyesi’ne teşekkür etti.

Üç yıllık çalışmayla Ulus, Kızılay ve Kavaklıdere’de Ankara’nın sivil mimari belleğini oluşturan seçilmiş 120 yapının posterler, kartlar ve kartpostallar aracılığıyla tanıtıldığı sergi, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 15 Aralık’a kadar ziyarete açık kalacak.