Türkiye’nin havuç ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayan Ankara’nın Beypazarı ilçesinde Haziran ayında ekilen kışlık havucun hasadı başladı.

Beypazarı’nda 25 bin dekar alanda yılık 100-120 bin ton arası havuç üretiliyor. Özel toprak yapısı nedeniyle tat açısından diğer havuçlardan farklı olan ve dünyanın en kaliteli havucunu ürettiklerini ve hallerde diğer havuçlardan farklı olarak ayrı isimde satılmakta olduğunu ifade eden Beypazarılı çiftçiler, sabahın erken saatlerinde tarlaların yolunu tutarak, havuç sökümü yapıyor. Türkiye’nin adeta havuç deposu olan Beypazarı’nda havuç lokumu, havuç suyu, havuçlu dondurma, havuç döneri gibi yöresel ürünler, ilçeye gelen yerli yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

Beypazarı’ndaki tarlalarda çok sayıda işçi çalışıyor. Tarlada sökülen havuçlar çuvallara doldurularak traktörlerle yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde yıkanıp temizlenen havuçlar daha sonra paketlenerek taze şekilde piyasaya sürülüyor. İlçenin önemli geçim kaynağı olan havuç, kamyonlarla genellikle İstanbul haline taşınıyor.

Haziran ayında ektikleri havucun hasadına başladıklarını ifade eden çiftçiler, "Ürünlerimiz bu sene çok verimli, toprağımızın özelliğinden dolayı da lezzeti tartışılmaz. Hepimizin hasadı bereketli olsun" dediler.