Petrocar AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Yücelen, KOBİ’lerin oto kiralama sektörünün lokomotifi haline geldiğini, bu işletmelerin lüks araçtan çok, hizmette kalite ve konfor aradıklarını söyledi.

Yücelen, otomotiv sektörünün kur ve faiz oranlarında yükseliş, ÖTV oranlarındaki artışlardan dolayı2014 yılında sıkıntılı bir süreç yaşadığını anımsattı. 0 kilometre araç fiyatlarındaki ciddi fiyat artışları karşısında otomobil satın alamayanlar için, kiralamanın alternatif olarak ortaya çıktığını kaydeden Yücelen, "Kamunun yanı sıra özel şirketler de araç satın almak yerine operasyonel filo (uzun dönemli araç) kiralamaya yönelince sektör kısa sürede büyük atılım yaptı. Tüm Oto Kuruluşları Derneği verilerine göre, operasyonel araç kiralayan müşteri sayısı yüzde 27 artarak 30 binin üzerine çıktı. Yeni müşterilerin büyük çoğunluğunu da KOBİ’ler oluşturuyor" dedi.

Müşteri sayısına paralel olarak sektörde faaliyet gösteren firma sayısı da artınca, rekabetin yoğunlaştığını, bunun sonucunda da hizmette kalitenin yükseldiğini vurgulayan Yücelen, şu bilgileri verdi:

"Sektörün lokomotifi haline gelen KOBİ’ler, bu süreçte butik hizmete yöneldi. KOBİ’ler, lüks araçtan çok, hizmette kalite ve konfor aramaya başladı. KOBİ’ler için zaman çok önemli. Örneğin kışın lastik değişimi için 5-10 aracını servise göndermişse, hizmeti o gün almak ister. Aracı yolda kaldıysa, çekici hizmetine anında ulaşmak ister. Büyük oto kiralama şirketlerindeöncelik, yüzlerce, binlerce araç kiralayan şirketlerde olduğundan KOBİ’ler, butik hizmet veren şirketleri tercih eder. Petrocar da KOBİ’lerin bu tercihlerine yanıt vermek hedefiyle 2010 yılında kuruldu. Petrocar’dan araç kiralayan KOBİ, aylık kira öder, kiraladığı araçların kaza, bakım, tamir, sigorta gibi masraflarını ödemesi gerekmez. Kiralık aracın kaza yapması, çalınması veya arızalanması gibi durumlarda Petrocar tarafından bedelsiz olarak 24 saat içerisinde başka bir araç temin edilir. Periyodik bakım - onarım, lastik değişimi gibi işlemlerde, servislerle yapılan anlaşma gereği Petrocar müşterisine öncelik tanınır. Gerçek anlamda 7/24 hizmet verilir. Uydu takip ve filo yönlendirme sistemi de hizmetlerimiz arasında yer alır."

FİLO KİRALAMANIN AVANTAJLARI

Operasyonel filo kiralamanın şirketlere önemli avantajlar sağladığının altını çizen Yücelen, "Şirketler, araç alımlarında kullanılacak parayı işinde kullanıyor, yeni yatırımlar yapıyor. Yaptığı yatırımdan gelen gelirle kiraladığı araçların bedelini ödüyor. Kiralanan araçlar için yapılan tüm ödemeler kurumlar vergisi matrahından indiriliyor, KDV avantajından da faydalanabiliyorlar.Ayrıca periyodik bakım - onarım, lastik değişimi gibi işlemler şirketler için iş ve zaman kaybı olmaktan çıkıyor” diye konuştu.