Çubuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Çubuk Kaymakamlığı, Çubuk Belediyesi ile Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Çubuk Temsilciliğinin verdiği desteklerle Ankara’nın Çubuk ilçesinde ‘Atatürk Kupası Satranç Turnuvası’ düzenlendi.

Çubuk Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde düzenlenen ve 2 gün süren turnuvaya 2 kız, 12 genel olmak üzere toplam 24 kategoride ve İsviçre sistemi olan 7 turda yapıldı. Bütün kategorilerde lisans ve vizeli olma şartının arandığı turnuvaya 350 sporcu katıldı. 16 yaşındaki yarışmacının, 5 yaşındaki yarışmacı ile aynı turnuvada yarıştığı ender müsabakalardan biri olan Atatürk Kupası’nın ödül tören ise final karşılaşmaların ardından gerçekleşti.

Turnuvanın hem açılışında hem de kapanışında sporcuları yalnız bırakmayan İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Arslan, ilk oyunu başlatmak için iki minik sporcunun masasına giderek çocuklarla beraber ilk hamleyi yaptı.

Çocukların salonda, ailelerin ise dışarıda bekleyerek ter döktüğü turnuvaya ilgi de bir hayli fazlaydı. Çocuklar kadar anne ve babalarında yoğun ilgi gösterdiği turnuvanın madalya töreninde heyecanlı dakikalar yaşandı.

İki gün süren turnuvada kıyasıya bir rekabet yaşandı ve turnuva boyunca rakiplerini mat eden sporcular arasından dereceye girenler, düzenlenen tören ile ödüllerini aldılar.

Turnuvaya minikler kategorisinde katılan 20 katılımcı da madalya ile ödüllendirildi.

Yapılan konuşmaların ardından dereceye giren sporculara ödülleri verilirken, aileleri tarafından da sık sık cep telefonlarıyla hatıra fotoğrafları çektirildi.

Satranç sporunun Çubuk’ta çok önemli bir yere geldiğini söyleyen İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Arslan, “Bugün 4’üncüsünü yaptığımız Atatürk Kupasını gerçekleştiriyoruz. Doğrusu biz bundan çok mutluyuz. Çubuk’ta bu iş artık kalıcı hale geldi, biz bunun üzerine beklentilerimizi ve hedeflerimizi yükseltmek istiyoruz. Artık Ankara’dan gelecek yarışmacılarla çocuklarımızın yarışmasını istiyoruz. Bu yarışmaların çocuklarımıza daha derin daha kapsamlı şeyleri öğretmesini istiyoruz. Tüm gayretlerimiz bunun için ve bu gayretlerimiz sürecek. Biz özellikle satranç oyununa çok önem veriyoruz. Büyük önem vermemizin anlamı şu; bir savaşı baştan sonuna kadar bir satranç oyununda yaşayabiliyorsunuz. Bir hayat macerasını baştan sona yaşayabiliyorsunuz. Kaybetme duygusunu, kazanma duygusunu, kaybederek kazanma duygusunu, bir strateji geliştirme duygusunu tüm bu adımları en derin biçimde satranç oyunu biz everiyor. Diğer oyunlardan satranç oyunun farkı en ufak bir biçimde şansa yer bırakmamasıdır” diye konuştu.

Turnuvaya katılımın çok yoğun olduğunu aktaran Veysel Kılıçarslan ise “Turnuvamızda 26 kategori var, 13 kızlar 13 erkekler olmak üzere. Bu yarışmanın en güzel bir yanını söyleyeyim size birçok turnuvada ben bunu göremiyorum ama ben olmasını isterim. Şuanda 4-5 yaşındaki çocuklarımız turnuva yapıyorlar. Onlar çok heyecanlılar, satranca ilk adımlarını attılar, çok mutlular ve bundan dolayı da bizde mutluyuz. Biz çocuklarımızı bu tip sosyal aktivitelerde bulundurursak, biz çocuklarımızı buraya çekmiş oluruz. Eğer biz çocuklarımızı buraya çekmezsek, başkaları çocuklarımızı başka alanlara çekerler. Bu turnuvaya 370 sporcumuz başvurdu ve 350 sporcuyla turnuvayı başlattık. Biz bu turnuvayı aslında 250 sporcu ile sınırlamıştık ama çok sporcu başvurduğu için sayıyı 370’e çıkarttık. Gayet iyiyiz ve mutluyuz” diye konuştu.