Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Hünkar Hacı Bektaş Veli Vakfı tarafından düzenlenen “Çağdaş Eğitimden Dinsel Eğitime” konulu panele katıldı.

Alevilerin siyasi iktidardan istek ve taleplerini yüksek sesle dile getirildiği panelde, zorunlu din dersi ve cemevlerinin ibadethane sayılmayışı eleştirildi. Eşit yurttaşlık hakkı isteyen aleviler, hükümete de “Gelin sadece kendinizi değil, bütün farklılıkları kucaklayın” çağrısında bulundu.

Yenimahalle Belediyesi tarafından yapımı tamamlandıktan sonra Hünkar Hacı Bektaş Veli Vakfı’na devredilen Serçeşme Cemevi’nde düzenlenen panele, Vakıf Başkanı Veliyettin Hürrem Ulusoy ev sahipliği yaptı. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Yenimahalle Belediye Başkan Vekili Mehmet Kartal, Başkan Yardımcısı Yaşar Neslihanoğlu ile akademisyenler ve çok sayıda Alevi vatandaşın katıldığı panelde eğitim sisteminde yaşanan olumsuz gelişmeler ele alındı. 3 Nefes grubunun okuduğu deyişlerle başlayan panelin açılışını yapan Hünkar Hacı Bektaş Veli Vakfı Başkanı Veliyettin Hürrem Ulusoy, siyasi iktidarın kendi meşrebince bir Türkiye tasarladığını ifade ederek, Başbakana ve Milli Eğitim Bakanına çağrıda bulundu. Ulusoy, “Bir yandan zorunlu din kültürü dersinin kaldırılması, cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması gibi toplumsal taleplerimizin karşılanması görüşmeleri sürdürülürken, diğer yandan aynı zaman dilimi içerisinde neredeyse bebeklerimize de zorunlu din kültürü dersi gündeme getirmenizi nasıl anlamalı, hangi yaklaşımınıza inanmalıyız? Bilim dünyasında kesin olarak kanıtlanmıştır ki çocuk, ahlakı ve insan sevgisini okulda aldığı eğitimlerden daha çok rol modeli denilen anne ve babasından almaktadır. Ahlaktan, sevgiden, Hak’tan soyutlanmış din din değildir” diye konuştu.

Hükümetten taleplerini tekrar dile getiren Ulusoy, “Bizler inancımızın verdiği güçle yolumuza devam edeceğiz. Hünkar’ın ışığı yolumuzu aydınlatmaya devam edecek ve taleplerimiz yerine gelinceye dek söylemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ulusoy, Alevi inancına göre inşa edilen Serçeşme Cemevi’ni yaptığı için de Yaşar’a teşekkür etti.

“EŞİT HAKLAR İÇİN CUMHURİYET”

Ülkenin zor günlerden geçtiğini belirten Başkan Yaşar ise, “Kendisi gibi düşünmeyenlere eşit yaşam hakkını tanımayan bir ülkeyiz. Cumhuriyet kazanımları ve demokrasimizi geliştirmemiz bunu sağlayacaktı ancak henüz o noktaya gelmedik. Gazi Mustafa Kemal’in kurduğu laik, demokratik cumhuriyetin bekçileri olarak bizler yılmayacağız, korkmayacağız. Bu ülkede herkes inançlarını özgürce yaşayana kadar susmayacağız. Onun için biz Yenimahalle Belediyesi olarak bu cemevini yaptık” dedi.

Konuşmaların ardından Av. Kazım Genç’in moderatörlüğünde panel başladı. Panelistler Doç. Dr. Ali Yaman, Psikolog Gülnur İlhan ve CHP Milletvekili Rıza Türmen’in görüşlerini aktardığı panelde, Alevilerin hakları konuşuldu.