Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün 2013 yılında başlattığı Şereflikoçhisar-Evren toplulaştırma projeleri hakkında çiftçilere bilgi verildi.

Şereflikoçhisar Kaymakamlığı’nda gerçekleştirilen toplantıya Kaymakam Erol Karaömeroğlu, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, yüklenici firma yetkilileri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı. Kaymakam Karaömeroğlu’nun açılış konuşmasının ardından İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Tarımsal Alt Yapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Ziya Parlak çiftçilere toplulaştırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Arazi toplulaştırma çalışmalarının yapılış nedeni, çiftçilere sağladığı avantajlar ve yürütülen çalışmaların hangi aşamada olduğunu anlatan Parlak, muhtar ve çiftçilerin toplulaştırma hakkındaki sorularını da yanıtladı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Temel ise, Ankara’daki en büyük toplulaştırma projelerinin Şereflikoçhisar ve Evren ilçelerinde olduğunu belirterek, bu iki ilçede toplam 85 bin hektarlık toplulaştırma çalışması yürütüldüğünü söyledi. Türkiye’de tarım arazilerinin çeşitli nedenlerle ekonomik değerini kaybedecek ölçüde parçalanıp küçüldüğünü dile getiren Temel, arazi toplulaştırma çalışmaları ile daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı ile tarım arazilerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Ankara’da şimdiye kadar 7 bin hektar arazi toplulaştırdıklarını ifade eden Temel, 161 bin hektarlık bir alanda da toplulaştırma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. 1 milyar insanın açlıkla mücadele ettiği günümüzde tüm ülkelerin öncelikli hedefinin birim alandan en yüksek verimi elde etmek olduğunun altını çizen Temel, parçalanmış çok küçük arazilerle en yüksek verimi almanın mümkün olmadığını söyledi. Arazi parçalanmasını önlemek amacıyla devrim niteliğinde bir kanun çıkartılarak, tarım arazilerinin mirasa konu olmaktan çıkarıldığını hatırlatan Temel, artık arazilerin parçalanmadığını, bu çalışmayla parçalanmış arazilerin birleştirilerek verimli hale getirileceğini kaydetti. Bu konuda çiftçilerin en ufak bir kuşku duymaması gerektiğini vurgulayan Temel, “Projeye alınan arazileri yolundan sulama kanallarına kadar her şeyi yaparak çiftçilerimize teslim ediyoruz. Çiftçilerimizin parsel sayısı azalıyor ama daha büyük arazilere sahip oluyor. Böylece birim alana daha az masraf ederek, daha çok ürün alıyor. Toplulaştırma çalışmaları çiftçilerimiz ve ülkemiz için son derece önemli bir çalışma” şeklinde konuştu.