Yenimahalle Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan Dr. Murat Emre Vuran, havaların soğumasıyla birlikte oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek amacıyla vatandaşa uyarılarda bulundu.

Dr. Vuran, mevsim geçişlerinde meydana gelen ani hava değişikliklerinin vücutta kısa süreli ısı farklılıklarına neden olduğunu ve bunun da vücudun strese girmesine yol açarak savunma sistemini zayıflattığını belirterek, “Sıklıkla mevsim geçişlerinde vücudun savunma mekanizmasında düşüş görülür. Bu da vücudun direncini düşürerek, bazı hastalıkları tetikler. Özellikle gribal salgınlara neden olur. Grip virüsleri birçok insanı etkilemesinin yanı sıra özellikle kronik hastalığı olan kişiler için daha fazla risk oluşturur. Grip virüsü, kalp hastalığı, hipertansiyon ve şeker gibi kronik hastalık grubunda çok daha hızlı ilerleyerek zatürreye dönüşebilir. Hatta zatürre ilerleyen zaman içerisinde ağırlaşarak, ölüme sebep olabilir. Bu yüzden kronik hastalığı bulunanlara, 65 yaş üstü kişilere ve küçük çocuklara grip aşısını öneriyorum” dedi.

“ANİ DEĞİŞEN SICAKLIK DEPRESYONA YOL AÇABİLİR”

Ani değişen sıcaklık ve nem oranı yüzünden kişilerde uykusuzluk, halsizlik, yorgunluk ve depresyonun da sıkça görüldüğünü ve bunun psikolojik ve hormonal dengeleri bozabileceğine dikkat çeken Doktor Vuran, “Dışarıdaki sıcaklığı hissetmek ve algılamak her insanda farklılık gösterir. Yani fizyolojik nedenlere psikolojik etkenler de eklendiğinde, hissedilen sıcaklık kişiden kişiye göre değişebilir. Bu yüzden kış mevsimini daha rahat atlatabilmek için, düzenli spor yapmak gerekir. Spor bağışıklık sistemini güçlendirerek, mevsim geçişlerini daha rahat atlatabilmenizi sağlar” ifadelerini kullandı.

“YEMEK SAATLERİNİZE SADIK KALIN”

Uyarılarına devam eden Vuran, “Sadece sağlıklı besinler tüketmek önemli değil, bunları düzenli tüketmek de önemlidir. Vitamin ve mineral yönünden zengin yiyecekler tüketilmeli ve yemek saatlerine sadık kalarak, yemeklerden önce su tüketmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca, yemeklerden önce de eller mutlaka yıkanmalıdır” dedi.