Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, "3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü" nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, renk, dil, din, ırk ve cinsiyet, gelir gibi hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm bireylere eşit hak ve özgürlüklerin sağlanmasının, çağdaş devlet ve çağdaş toplum olmanın en önemli gereği olduğunu bildirdi.

Engelli vatandaşların hayatın içinde birer birey olarak yer almalarını sağlamak ve bunun için gerekli koşulları yerine getirmenin sosyal devletin en büyük sorumluluğu olduğunu belirten Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş açıklamasında, "Bu sorumluluk diğer bütün alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da gereksinimlerin doğru ve etkili bir şekilde giderilmesini gerektirir" ifadelerine yer verdi.

ENGELLİLERE YÖNELİK HİZMETLER

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği olarak tüm hastaneler ve ağız diş sağlığı merkezlerinde Engelli Danışma Masaları oluşturarak, engelli vatandaşların her türlü ihtiyaçlarını giderecek, hizmetten en iyi şekilde yararlanmalarını sağlayacak şekilde hasta yönlendirme elemanları görevlendirerek muayene, tetkik ve tedavilerini öncelikli olarak sağladıklarını bildiren Taş açıklamasında şunları kaydetti:

"Öte yandan hastanelerimizin fiziksel mekanlarını Engelliler İçin Ulaşılabilirlik Rehberi’ne göre yüzde 80 oranında iyileştirdik. İlimize yeni kazandıracağımız hizmete açılacak yeni hastanelerimizde engelli vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda bağımsız hareket edebilecekleri mekanlar oluşturduk. Tüm tesislerimizde engelli hastalarımıza yardımcı olmaları için işaret dili bilen personeller yetiştirdik. Fiziksel mekanlarımızı iyileştirme çalışmalarımızda zaman zaman gönüllülerden de destek alarak bazı çalışmalar yaptık. Örneğin, Serik Devlet Hastanesi Yöneticimizin özel çabası ve gönüllü vatandaşın katkısı ile engelli otoparkından hastane içine kolay ulaşabilen engelli asansörü yaptırdık. Bu yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla hastanelerimizin Tıbbi Sosyal Hizmet Birimleri ile birlikte Engelli Farkındalık Çalışması planladık. Bu etkinlikleri yapmamızdaki amacımız engelliliği hissetme, onlara saygılı olma, sorumlu davranış içinde olma ve onlarla doğru iletişim kurmaktır."

29 ENGELLİ İSTİHDAM EDİLDİ

Devletin engelli vatandaşların istihdamına yönelik çalışmaları bulunduğunu hatırlatan Taş, 657 sayılı Devlet Memurları Yasasına tabi olan kamu işyerlerinde yüzde 3 oranında engelli istihdamının zorunlu tutulduğunu ifade etti. Bu çerçevede engelli vatandaşların Sağlık Bakanlığı veya bağlı kurumlarında görevlendirildiğini vurgulayan Taş açıklamasında, "Bu şekilde Genel Sekreterliğimize bağlı merkez ve ilçe hastanelerde 2013-2014 yılları arasında 29 engelli bireyin istihdamları sağlanmıştır. Sonuç olarak, sağlık hizmetlerinde ulaşılabilir, kaliteli, güvenilir sağlık hizmetlerini engelli vatandaşlarımıza sunmak hepimizin görevidir. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak engelli vatandaşlarımızın sorunlarını gündeme getirmek, vatandaşlarımızın bu konudaki duyarlılığını artırmak amacıyla düzenlenen Engelliler Günü’nde engelli vatandaşlarımızı sevgi ile kucaklıyor; sağlıklı, mutlu, bir ömür diliyorum" sözlerine yer verdi.