Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ulusal Tarım Stratejisi kapsamında uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 9’uncu etap uygulaması hakkında Antalya Ticaret Borsası üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü İzzet Kaş, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Kayan’ın yanı sıra çok sayıda ATB üyesi katıldı.

Antalya’da bugüne kadar Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, Ekonomik Yatırımlar kapsamında 102 projeni hayata geçirildiğini kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, 46 milyon TL hibe desteği verildiğini söyledi. Geçen yıl proje tutarı için üst limitin 800 bin lira olduğunu belirten Dallı, tebliğ ile bu yıl 3 milyon liraya kadar olan yatırımların kabul edileceğini bildirdi.

Program kapsamında bugüne kadar bireysel sulama için verilen desteklemelerle 30 bin dekar alanda sulama yapıldığını kaydeden Dallı, makine ekipman alımlarının desteklenmesi programı kapsamında ise 7 bin 500 çiftçiye makine ekipman dağıtımı gerçekleştirildiğini belirtti.

Antalya’nın önceliklerinin belirlenerek yatırım konularının tespit edildiğine işaret eden Dallı şunları kaydetti:

“Biz ilimizin önceliklerini belirledik. Hepimizin bildiği üzere Antalya bitkisel üretim değeri en yüksek il. O nedenle bitkisel ürünlerin paketlenmesini, işlenmesini birinci sıraya aldık. İkinci olarak örtü altının merkezi olması nedeniyle alternatif enerjili seraları kapsama aldık. Diğer konu başlığımız modern sabit yatırımlar. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine de artık destek verilecek. Antalya mantarcılıkta da önemli konumda ve mantarcılıkla ilgili yatırım yapmak isteyenler de bu yıl ilk defa destekleme kapsamında. Kültür balıkçılığı ve kanatlı hayvan yetiştiriciliği için de artık hibe desteği verilecek.”

Proje tutarları hakkında bilgi veren Dallı, "Bitkisel ürün, hayvansal ürün ve su ürünleri işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar için 3 milyon TL’ye kadar proje bedeli olan projeler başvuruda bulunabilecek. Yalnız bitkisel üretimde yaş meyve sebze için üst limit 3 milyon diğer bitkisel ürünler için 1 milyon TL. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için üst limit 1.5 milyon TL, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği ve kültür balıkçılığı için ise üst limitler 1 milyon TL olarak belirlendi. Yatırımcılarımız proje tutarlarının yarısını hibe olarak alacaklar” diye konuştu.

Geçen yıl 17 projenin başvuruda bulunduğunu ve komisyon tarafından bu projelerin tamamını uygun görüldüğünü aktaran Dallı, “Projelerde bir sıkıntı olmadığı sürece yatırımcılarımıza destek vermek istiyoruz. Bu senede projelerin uygun olması halinde tamamına hibe desteği vereceğiz” dedi.

GERÇEK YATIRIMCI BAŞVURSUN

Fizibilitesini iyi yapmış kişilerin müracaatta bulunmasının önemine işaret eden Dallı, “Gerçekten aklında, fikrinde yatırım olan ve zaten yatırım kararı almış kişilerin müracaata bulunması esas isteğimiz. Yoksa bu bir fırsat anlayışı ile yatırım yapmak doğru değil. Sonuçları çok doğru olmaz” şeklinde konuştu.

Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü İzzet Kaş, programın tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal altyapının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, küçük ve orta ölçekli işletmelerin güçlendirilmesi ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması amaçlarıyla uygulamaya koyulduğuna dikkat çekti. Kaş, program yeni tesislerin yapımına, kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına olanak sağladığını kaydetti.

Ahmet Dallı ve İzzet Kaş daha sonra ATB üyelerinin yapılan desteklemelere ilişkin sorularını yanıtladı.