Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) İtalya’nın en önemli sanayi kenti Torino’nun Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği anlaşması imzaladı. İşbirliği protokolünü ATSO adına Başkan Çetin Osman Budak, Torino Ticaret ve Sanayi Odası adına da Başkan Vincenzo Ilotte imzaladı.

Protokol imza töreninde Antalya ekonomisi ve yatırım olanakları hakkında bilgi veren ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, her iki kentin iş adamlarının da birbirlerinin deneyimlerinden faydalanabileceği alanlar bulunduğunu söyledi. Torino’nun sanayi alanındaki tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirten Budak, Antalya’da özellikle Organize Sanayi Bölgesi’nde çevreci sanayi tesislerinin gelişimine önem verdiklerini belirterek, "Antalya’nın tarım ve turizme dayalı ekonomisi nedeni ile ağır sanayiyi kabul edemiyoruz, çevreci yatırımlara ev sahipliği yapıyoruz" dedi.

ATSO ULUSLARARASI İLİŞKİLERE ÖNEM VEREN BİR ODA

Konuşmasında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın 132 yıllık bir geçmişe sahip köklü bir kurum olduğunu belirten Budak, "ATSO, Antalya’nın turizme dayalı ekonomisinin de etkisi ile uluslararası ilişkilere önem veren bir odadır. İspanya, Rusya, Almanya, Kazakistan, Tunus, Ukrayna, Bulgaristan’dan Odalara ile işbirliği anlaşmalarımız bulunuyor. İtalya’dan da 2006 yılında Rimini Ticaret Odası ile bir işbirliği anlaşması imzaladık tüketici hakları, çevre ve gıda güvenliği konularında projeler yürüttük. İtalyan Ticaret Merkezi ile de yat sektörüne ilişkin işbirliğimiz oldu” dedi.

TURİZM, GIDA, GIDA, EĞİTİM, FUAR VE KONGRE TURİZMİNDE İŞBİRLİĞİ

İtalya’nın Türkiye’nin en büyük 4’üncü ticaret partneri olduğunu belirten ATSO Başkanı Çetin Osman Budak sözlerini şöyle sürdürdü:

”Ben aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcılığı görevim nedeni ile de Türkiye ve İtalya arasındaki ekonomik ilişkileri yakından izliyorum. Bu ilişkileri daha da ileri taşımak için Antalya ve Torino Ticaret ve Sanayi Odaları olarak ilk etapta turizm, gıda, kongre ve fuar turizmi alanlarında iki ülke yatırımcılarını Antalya’da biraraya getirebiliriz. Ayrıca Antalya 2016 yılında Botanik temalı EXPO’ya ev sahipliği yapacak. İtalya’yı da bu önemli organizasyonda görmek isteriz."

Torino Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vincenzo Ilotte de ailesinin bir dönem İzmir’de bir ticarethane işlettiğini ve Türkiye’yi ikinci vatanı olarak gördüğünü belirterek ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Antalya ve Torino arasında kurulacak dostluk köprüsünün kalıcı olması adına her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade eden Ilotte, "İmzalayacağımız protokolü somut işbirlikleri ile güçlendirmeliyiz. Turizm, gıda, kongre ve fuar turizmi konularında işadamlarımızı bir araya getirebileceğimizi ifade ettiniz, işbirliği alanlarına eğitimi de ekleyelim ve bu organizasyonları planlayalım" diye konuştu.

DÜNYA ODALAR KONGRESİ’NE DAVET

Torino’nun Haziran ayında Dünya Odalar Kongresi’ne ev sahipliği yapacağını kaydeden Ilotte, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nı da bu etkinlikte ağırlamak istediklerini kaydetti.

Konuşmaların akabinde imzalanan işbirliği protokolü kapsamında kurumlar arasında bilgi paylaşımı, eğitim, fuar katılımları gibi konularda işbirlikleri öngörülüyor.

Protokol töreninin sonunda Başkan Budak, Vincenzo Ilotte’ye Antalya Tanıtım A.Ş. tarafından hazırlanmış Antalya kitapları ile ATSO Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yaptığı bir tablo hediye etti.