ATSO Aralık ayı olağan meclis toplantısında konuşan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, kenti yılbaşına hazırlamak için bazı cadde ve sokakları aydınlattıklarını söyledi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Aralık ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı İzzet Bayar’ın başkanlığında gerçekleştirildi. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, yaptığı meclis konuşmasında ATSO faaliyetleri, Türkiye ve Antalya gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ATSO ödül töreninde sorunları ve çözüm önerilerini aktardıklarını belirten Budak, "Çözüm tarafında da önerilerimiz var. Ancak icra gücü bizim elimizde değil. İcra gücü yerel yönetimlerde, belediyelerde ve hükümetimizde. O yüzden biz buradan uyarılarımızı yaparak taleplerimizi iletmeye devam edeceğiz. Bu taleplerin de arkasında durup takip edeceğiz" dedi.

"RUBLE KRİZİ PATLAK VERDİ"

Turizmde beklentilerin yüzde 8 ile 10 arasında olduğunu kaydeden Budak, Rusya’da meydana gelen Ruble krizi ve Avrupalı turistin Yunanistan ve İspanya’yı tercih etmesinden olumsuz etkilendiğini belirterek, "Turizmdeki beklentimiz 2014 yılında yüzde 8 ile 10’du. Bu beklentimiz gerçekleşme trendine giderken hepinizin yakından bildiği Rusya’da ruble ve devalüasyon meselesi patlak verdi. Bunun yanı sıra AB’deki ekonomik durgunluk ve İspanya ile Yunanistan’a Avrupalı turistin kayması, bizim Avrupa pazarında da stabil kalmamıza neden oldu. Bu durağanlık bu yıl, 2014’te olmadı. 2010’dan itibaren Avrupa’da bir yükseliş yoktu. Kredi hacmindeki artış geçen yıl yüzde 30 bu yıl yüzde 19. Bu önemli bir göstergedir. Piyasadaki durgunluğun bir kısmı bununla açıklanabilir. Eğer krediler artarsa bizim ticaret hacmimiz artabilir. Krediler düşünce bizim işlerimizde düşüyor. Bu bir gerçek. Birçok göstergede 3 büyük ilin ardından en büyük il olarak gösteriliyoruz. Fakat vergi gelirlerinde 8’inci sıradayız. O yüzden bu veriyi direkt olarak değerlendiremiyoruz. Tabi bunun Antalya’ya yatırım anlamında da çok büyük olumsuz etkisi var.Toptancı hali verilerinde değer anlamında 11 aylık verilere göre yüzde 2,5 düşüş var. Bunun üzerinde daha çok durmak lazım" diye konuştu.

YILBAŞI HAZIRLIKLARI YOK TARTIŞMALARI

Rixos Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’nin "Kentte yılbaşı hazırlıkları yok" söylemi ile ilgili açıklama yapan Budak, "Son günlerde ’Antalya karanlık bir şehir’ söyleminden kent merkezinde cazibe oluşturulması konusu ulusal basında yer aldı. Çünkü Antalya’nın merkezinde sıkıntılar var. Aydınlatma konusunda da, ticaret konusunda da ve daha pek çok konuda şehirde sıkıntılar var. Bunları hep söylüyoruz. Bizde bu söylemin ardından üzerimize düşeni yaptık. Kapalı Yol olarak bilinen Kazım Özalp Caddesi’nin aydınlatmasını biz gerçekleştiriyoruz. Bu ilk yıl ve hızlı yapılan bir iş oldu. 3-4 gün içerisinde oradaki aydınlatma çalışmaya başlayacak. Gidip görürseniz hem fikirlerinizi alırız hem de önümüzdeki yıllarda neler yapabiliriz bunları konuşuruz. Neden yapıyoruz bunu? Kent merkezi biraz cazip olsun, sosyal yaşam canlansın, ticaret biraz canlansın diye yapıyoruz. O ışıklanmış yerler yetecek mi bilmiyorum. Çünkü ağaçları ışıklandıracağız ama cadde karanlık olursa anlamı olmaz. Cadde süslenecek ama esnafımız bu heyecana katılmazsa, işyerleri süslenmezse, kentlilik ruhu oluşturulmasına yine yetmez" ifadelerini kullandı.

DÖVİZ UYARISI

Konuşmasında yeni yıl ile birlikte dövizle iş yapanları da uyaran Budak, şunları kaydetti:

"Döviz ile iş yapanlar bu söylemlerden 2015 yılında da etkilenmeyecekler. Çünkü döviz ile alıp döviz ile satıyorlar. Ancak 2015’te döviz ile ilgili işi olmayanların döviz ile ticaret yapmamasını öneririm. Bu dalgalanmalar 2015’te sert bir şekilde olacak. 2015 yılsonu rakamı için Avrupalı yatırımcıların tahmini 2,40 seviyelerindeydi ancak bunu 2,50’ye çıkardılar. Merkez Bankamızın yaptığı çalışmalarda da yıl sonu tahmini 2,29 seviyelerinde görünüyor. Fakat bu dalga boyunu kimse tahmin edemez. Önerim döviz ile işi olmayan arkadaşlarım döviz ile ilgili işlere girmesinler. 2015 yılında bildiğiniz işe yatırım yapın. ’Tasarruflarımı dövize yatırayım mı?’ derseniz, bunu bile yapmayın. En yüksekten alırsınız ve o dalgalanmada ciddi zarar görebilirsiniz."

Başkan Budak’ın konuşmasının ardından yapılan bütçe görüşmelerinde ATSO’nun 2015 yılı bütçesi 27 milyon 700 bin lira olarak kabul edildi.