Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Çetin, Yönetim Kurulu Üyeleri Ethem Tayfun Kavukcu ve Ayhan Kızılsavaş’tan oluşan ATSO heyeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ziyaret etti. Heyet, ziyarette Mehmet Şahin Başkanlığındaki Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Yönetim Kurulu ile de bir araya geldi.

Ziyarette bir konuşma yapan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, "Antalyalılar olarak bir hemşehirimizin ülkemiz için en zor ve kritik görevlerden birisi olan Dışişleri Bakanı olarak atanmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı’nda edindiğiniz değerli tecrübeler ile Dışişleri Bakanlığı’na farklı bir vizyon kazandıracağınıza inanıyorum. Yeni görevinizin ülkemiz ve Antalya için hayırlı olsun" dedi.

"TÜRKİYE’NİN İMAJ SORUNU"

Turizmin ülke ekonomisindeki yerine vurgu yapan Budak, Rusya ve Almanya pazarının Antalya turizminin yüzde 55’ini oluşturduğunu belirterek, "Turist sayısı itibariyle turizm pastamızın yüzde 31’ini oluşturan Rusya’da devalüasyon yaşandı. Diğer tarafta Ukrayna krizi, petrol fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. Bu durumda da Ekim ayında Rusya pazarında yüzde 35 düşüş yaşadık. Avrupa pazarında ise gelişme kaydedilemedi. Bu sorunlara Orta Doğu’da yaşanan kriz de eklenince turizmde 2015’e dair çok çalışmamız lazım" diye konuştu. Turizmde imajın önemine değinen Budak, son zamanlarda Türkiye’nin dünya basınına genel olarak olumsuz haber, söz ve yayınlarla yer aldığını ifade ederek, bu algıyı tersine çevirmek gerektiğini vurguladı.

"ANTALYA DEV ETKİNLİKLERE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK"

Önümüzdeki yıllarda Antalya’nın dev etkinliklere ev sahipliği yapacağını kaydeden Budak, "2015 yılında Antalya’da gerçekleşecek olan G20 ve B20 zirveleri Türkiye ve Antalya için çok büyük tanıtım fırsatlarıdır. 2016 EXPO organizasyonu öncesinde bu zirveler Antalya’nın hazırlanması, gerekli altyapı ve üstyapı yatırımlarının, çevre yollarının yapılması için vesile olmalıdır. Antalya EXPO 2016’nın tanınırlığının artırılması hususunda da Dışişleri Bakanımız olarak sizden destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

TİCARETİN SORUNLARI

Ticaretin sorunlarına da değinen Budak, "Ticaretin kurallarının olması çok önemli. Halk arasında AVM kanunu olarak da isimlendirilen Perakende Ticaret Kanunu da iş dünyasının yıllardır beklediği düzenlemelerden bir tanesi. Halihazırda yasa tasarısı halinde bekleyen düzenlemenin TBMM Komisyonlarında TOBB’un da görüşleri dikkate alınarak yasalaşmasını diliyoruz” diye konuştu.

"DIŞ İLİŞKİLERDE YOĞUN BİR DÖNEM"

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hayırlı olsun dileklerine teşekkür ederek, "Zor bir görev üstlendiğimizin bilincindeyiz. Mevkiler ve makamlar geçicidir. Biz de bu bilinçle elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Enerjimizi bitmeyen memleket sevgimiz için kullanacağız" dedi. Ülke olarak dış ilişkilerde çok yoğun bir dönemden geçildiğini kaydeden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye olarak zor bir coğrafyadayız. Komşu ülkelerdeki krizlerin ülkemizin imajına olumsuz yansımaması için doğru tanıtımın öneminin bilincindeyiz. Ülkemizin ve Antalya’nın tanıtımı için her fırsatı değerlendiriyoruz. Ancak kişisel ilişkiler ile yapılan tanıtım çalışmaları bir yere kadar fayda sağlıyor. Tanıtımın sistematik olması gerekiyor. Hep birlikte bir araya gelelim, etkili bir tanıtım stratejisi oluşturalım. Diğer taraftan Antalya’nın tanıtımı için kültür, sanat etkinliklerini çoğaltmamız lazım. Önemli destinasyonlardan direkt uçuşların düzenlenmesi çok önemli."

"ANTALYA ÜNİVERSİTELER KENTİ OLMALI"

Antalya’nın uluslararası üniversitelere ev sahipliği yapan bir üniversiteler şehri haline getirilmesinin de önemine vurgu yapan Çavuşoğlu, "Üniversiteler, kentin ticari hayatına da büyük canlılık getiriyorlar, diğer taraftan uluslararası üniversiteden mezun olan bir öğrenci gidecek kendi ülkesinde Türkiye’nin reklamını yapacak. İş adamı olacak, Türkiye ile iş yapacak" dedi.

ALTSO Başkanı Mehmet Şahin ve Yönetim Kurulu ile Alanya’nın sorunlarının da konuşulduğu ziyaretin sonunda ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu 23 Aralık’ta yapılacak ATSO Geleneksel Ödül Töreni’ne davet ederek,"Antalya Ekonomisinin Sorunları ve Çözüm Önerileri" içerikli bir dosya ve Yivli Minare görselini içeren bir yağlı boya tablo verdi.