Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu öğrencilerine "Madde Bağımlılığı, Madde Bağımlılığının Zararları ve Madde Bağımlılığından Korunmanın Yolları" konulu seminer düzenlendi.

Mehmet Akın Konferans Salonu’ndaki konferansa Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru ve Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM ) Antalya Temsilcisi Armağan Salih Savaş konuşmacı olarak katıldı. Kişinin kullandığı maddelerden olumsuz yönde etkilendiği halde o maddeyi sürdürmesine ’bağımlılık’ dendiğini belirten Savaş, "Yoksunluk kavramı da kişinin alışılmış olan maddeyi alamaması veya alışılmış olduğu dozdan az alınması durumunda ortaya çıkan kriz durumu. Herkes önce ’Biz almayız’, ’Bana yakışmaz’, ’Ben başlamam’ diyoruz ama buna başlamada ilk etken merak duygusu oluyor. Kişiler merak ediyor. Bu yüzden ’Bir kereden bir şey olmaz’ deyip maddeyi deniyor" şeklinde konuştu.

Maddeyi denedikten sonra kişinin, maddenin oluşturduğu duyguyu tekrar yaşamak istediğini anlatan Savaş, "Özellikle ailesinden kopuk, bazı çevre ve ailesel sorunları biri olduğu zaman durum daha da karmaşıklaşıyor. Gençler ne yazık ki mutluluğu artık maddede aramaya başlıyor.Madde bağımlıları ilk başta aile ile ilişkilerini azaltıyorlar. Çünkü yasa dışı bağımlılık yapıcı madde kullanıyorlar. Ailesinden gizlemek zorunda. Odasında yalnız kalmayı tercih ediyor. Arkadaş grubu değişiyor. Kendisini anlayan madde kullanan kişilerle geziyor. Sürekli sinirli, uykulu ve yorgun görünüyor. Yeme alışkanlıkları bozuluyor. Yüksek kilo kayıpları oluyor" dedi.

Öğrencilere madde bağımlısı birin için yapılması gerekenlerini de anlatan Savaş, "İlk önce bir uzman yardımı almanız şarttır. Çünkü bir çok insan bunu sigara, alkol gibi bırakılabilen bir madde gibi düşünüyor. Yanlıştır. Bunlar kimyasal maddeler olduğu için kesinlikle tedavi ile birlikte bırakılabilen maddelerdir. Bu konuda psikiyatris, psikolog, AMETEM ve Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nden (TUBİM) yardım alınabilir" diye konuştu.