Akdeniz Üniversitesi (AÜ)ev sahipliğinde yapılan "3. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu" sona erdi.

Her iki ülkeden bilim ve araştırma alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluş temsilcileri ile alanında uzman yaklaşık 50 kişinin katılımıyla 06-08 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen forum, bu yıl her iki ülke arasında ilan edilen "Türk-Alman Bilim Yılı" kapsamında düzenlendi.

Akdeniz Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Burhan Özkan forumun hedefinin, her iki ülkede uygulanan bilim ve araştırma stratejilerini değerlendirmek, ortak araştırmalar için çerçeve koşullardaki son durum ve ikili ortaklıklar için destekleme programlarını tanıtmak olarak belirlendiğini ifade etti. Prof. Dr. Özkan, Türkiye ile Almanya arasında yükseköğretim kapsamındaki ilişkileri daha ileri boyuta taşımak amacıyla ilan edilen “2014 Türk-Alman Bilim Yılı” çerçevesinde, Akdeniz Üniversitesi olarak, düzenlenecek bilimsel faaliyetler için Koordinatör görevlendirdiklerini ve 2014 yılı içerisinde önemli bilimsel faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi olarak öğrenci değişim programları ve ikili işbirliği anlaşmaları kapsamında da Alman Üniversitelerine özel önem verdiklerini söyleyen Prof. Dr. Özkan, bu çerçevede 41 Alman üniversitesi ile 161 Erasmus anlaşmasının yapıldığını belirterek halen, Akdeniz Üniversitesi’nin Erasmus Programı kapsamında en fazla öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin Almanya ile gerçekleştirdiğini vurguladı. Bu kapsamda, Landshut Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile 2015 yılından itibaren “Çift Diploma Programı” başlatacaklarını aktardı. Forum kapsamında Berlin Alice Salomon Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile “Bilimsel İşbirliği Protokolü” de imzaladıklarını belirten Prof. Dr. Özkan, anlaşma ile iki ülke arasındaki bilimsel işbirliği imkanlarının geliştirilmesi, ortak projelerde yer alma imkanı tanıyan karşılıklı öğretim elemanı ve öğrenci değişiminin sağlanmasının amaçlandığını belirtti. Rektör Danışmanı Özkan; Akdeniz Üniversitesi ile Alman Üniversiteler arasında işbirliği açısından önemli gelişmeler gerçekleştirilmesine karşın, iki ülkedeki potansiyel dikkate alındığında işbirliğinin yeterli olduğunun söylenemeyeceğinin de altını çizdi.

Prof. Dr. Özkan, forumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, forumun iki ülke arasında eğitim ve bilim alanındaki mevcut işbirliğinin arttırılması ve çeşitlendirilmesine katkıda bulunmasını temenni etti.