Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlediği Girişimcilik Haftası etkinliğinde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, gençlerle girişimcilik ile ilgili düşüncelerini ve deneyimlerini paylaştı.

Başkan Türel, gece yarısından itibaren Antalya’da Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen yağmur çalışmalarına katıldığını ve programa bu çalışmalardan geldiğini anlattı. Belediyeciliği de girişimciliği destekleyen bir kurum olarak gördüğünü ifade eden Türel “Girişimcilikten, iş dünyasından gelen bir kişi olarak ve serbest piyasa ekonomisinin geliştirici yönünü bilen bir kişi olarak benim için Belediyecilik, vizyon üreten, kendisi girişimci olan ve girişimciliği destekleyen bir kurumdur” dedi. Büyükşehir Belediyesi olarak en önemli hedeflerinin Antalya’yı zenginleştirmek, yoksulluğu azaltmak, yatırım yaparak yeni iş sahaları açmak ve girişimcilere fırsatlar sunmak olduğunu belirten Türel, “Biz belediye kadrolarıyla, belediyeye ait yerleri vererek değil, ekonomiye kazandırarak, yatırım yaparak, zenginlik üreterek iş sağlayacağız. Bir taraftan ASMEK’lerle eğitimlerimizi geliştireceğiz, kadınlarımızın, gençlerimizin meslek edinmesini, üretim yapmasını sağlayacağız, diğer taraftan kırsal kalkınmaya ve turizme yatırımlarımızla destek olacağız. Biz ideolojik belediyecilik yapmayacağız, vizyon belediyeciliği ile kalkınmaya öncülük edeceğiz. Şirketlerimiz şimdiden Antalya’yı zenginleştirecek yatırımlara başladılar. Tarımda, turizmde, her alanda girişimcilerimizin, iş adamlarımızın destekçisi olacağız. Bu konuda herkesten proje bekliyorum. Girişimci gençlerimize de kapılarımız her zaman açık olacak” dedi

“ANTALYA’NIN BEREKETİ ARTACAK”

Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman girişimcileri destekleyeceklerini ve genç girişimcilerin yanında olacaklarını belirten Türel, “Göreceksiniz, birkaç sene içinde Antalya’nın çehresi çok daha güzel olacak, Antalya’nın bereketi artacak, herkese de daha fazla fırsat çıkacak. Antalya son birkaç senede oturmuştur, durmuştur, şimdi Antalya’yı büyük hedeflere beraber taşıyacağız. Antalya büyüyecek, Türkiye büyüyecek” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN GERÇEK ALTINI GENÇLERİDİR”

Eskilerin söylediği ‘Taşı toprağı altın’ deyimini hatırlatan Türel, “Türkiye’nin gerçek altını insanıdır, gençleridir, girişimci kültürüdür. Türkiye’de gerek genç girişimci sayısı, gerek kadın girişimci sayısı giderek artmaktadır. Kendinize güvenin, Türkiye’ye güvenin. Artık geçmişin bir tek okulu 20 yılda bitiren Türkiye’si yok. Artık kendi gemisini, helikopterini, uydusunu yapan bir Türkiye var. Birkaç yıl içinde hızlı treni birçok ilimizde ve Antalya’da göreceğiz. 2002’de ihracatımız 35 milyardı, bugün 150 milyar dolar. İhracatımız 4 kattan fazla, turizmimiz 3 kattan fazla arttı. Geleceğe, kendimize, ülkemize güvenelim” ifadelerini kullandı.

“HERŞEYE RAĞMEN İSTİKRAR SÜRÜYOR”

Bugün dünyanın her yerinde sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Başkan Türel şunları dile getirdi:

“Avrupa halen ayağa kalkamıyor, Rusya’nın durumunu biliyorsunuz, Orta Doğu kaynıyor, Afrika kaynıyor, Asya bile eskisi gibi değil. Türkiye bu kadar olaya, Suriye’ye rağmen istikrarını koruyor, büyümeye devam ediyor. Gençlerimiz Türkiye’nin daha kötü günlerini çok şükür görmediler. Gençlerimiz yolu, suyu, elektriği olmayan gecekonduları, çocuklarını okula gönderemeyen aileleri, üniversiteye gidemeyen milyonlarca genci, darbe dönemlerini, gazeteci cinayetlerini, çek senet mafyalarını, çetelerin siyasete hakim olduğu dönemleri görmedi. Çok şükür ki, görmediler, ama bunları yakın geçmişi okumak gerekir ki, bu günleri daha iyi anlayalım.”

“TÜRKİYE ÜZERİNE KÜRESEL ALGI OPERASYONU”

Türkiye üzerinde küresel bir algı operasyonu yürütüldüğünün altını çizen Başkan Menderes Türel, “Mısır’ın, darbecileri batı başkentlerinde el üstünde tutulurken, Türkiye’ye karşı organize bir kampanya dışarıda ve içeride senkronize bir şekilde yürütülüyor. Milli İstihbarat Teşkilatımıza karşı kampanyaya bakın, yeni Cumhurbaşkanlığı sarayına karşı kampanyaya bakın, önce küresel medyadan başlıyor, sonra Türkiye içinde devam ettiriliyor. Türk milleti bu oyunu her defasında bozuyor, ama bir durup sonra yeni bir oyuna geçiyorlar. Bunlar geçecek, Türkiye demokraside ve kalkınmada ilerlemesine devam edecektir. Bunları neden anlatıyorum. Bu gelişmeler ekonomiyi, müteşebbisi, girişimciyi ve Tabii ki ülkenin büyümesini fevkalade yakından ilgilendiriyor. Çünkü burada dert başka. Dert ülkenin kurumları yıpransın, istikrar yok olsun, girişimci ürkekleşsin, yerli yabancı müteşebbis ülkeyi terk etsin ve Türkiye gelişmesin, büyümesin, merde namerde muhtaç olsun. Bu algı operasyonlarının arkasında yatan asıl gerçek budur” şeklinde konuştu.

“BU FİLMİ DEFALARCA GÖRDÜK”

Bugün olup bitenlere benzer şeylerin 1950’lerde Adnan Menderes’e, Turgut Özal’a, Erbakan’a da yapıldığını hatırlatan Türel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“1990’larda Özal’a yüzde 10 ismini takanlar, ölümünden sonra o yazdıklarını unuttular. Onların yazdığı doğru olsaydı, bugün merhum Özal’ın ailesinin Türkiye’nin en zengin aileleri arasında olması gerekirdi. Özal kıyıları turizme açtığında demediklerini bırakmayanlar şimdi o otellerde tatil yapıp, övgüler yazıyorlar. Özal Marmaris’te Cumhurbaşkanlığı yazlığı yaptırdığında da aynı şeyler yazıldı. Özal’ı bu yüzden eleştirenler daha sonra Marmaris’i mesken tuttu. Beş yıl sonra veya on yıl sonra Cumhurbaşkanlığı sarayında da yeni bir Cumhurbaşkanı, yeni bürokratlar oturacak ve bugün yazılanlar unutulacaktır. Biz bu filmi defalarca gördük, ama gençlerimiz görmediler. Hatırlatmazsak gerçek sanabilirler.”

“GENÇLİK KIŞKIRTILIYOR”

Türkiye’yi kutuplaştırmak, kışkırtmak için her yolun denendiğini kaydeden Başkan Türel, çocukların bile siyasete alet edildiğini söyledi. Son günlerde üniversitelerde 1980 öncesi sloganların atıldığına dikkat çeken Türel, “Türkiye’de her dönemde hükümetleri zayıflatmak ve kontrol etmek için Kürt-Türk, Alevi-Sünni, laik-dindar gibi ayrımlar kışkırtılır, kullanılır. Özellikle de üniversite gençliği kışkırtılır. Şimdi hatta liselerde bile birileri öğrencileri kışkırtmaktadır. Dini, etnik, bölgesel ayrımcılık bir millet için en tehlikeli tuzaktır. Ben her konuşmamda söylüyorum. Hazreti Peygamberimiz, Hazreti Alimiz bizim en kutsal değerlerimizdir. Mustafa Kemal Atatürkümüz, Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş’ı Veli, Abdal Sultan, Ahmet Yesevi, Ahmed’iHani, Nazım Hikmet, Necip Fazıl’ımız bu milletin ortak değerleridir. Biz gençlerin oyuna gelmemesini, gençlerin şiddete meyil etmemesini, öğrencilerin ellerine kitap ve bilgisayar almalarını savunuyoruz. Okuyan, düşünen, icat çıkaran, üreten, memleketini seven, insanını seven, tarihini, medeniyetini bilen ve geliştirme derdinde olan gençler hem kendilerine hem de ülkeye hayırlı olacaktır” dedi.

“İNANIRSANIZ BİRLİKTE BAŞARIRIZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel konuşmasını şöyle tamamladı:

“Unutmayınız, bir ülkede istikrar korunursa, nifak tohumları yeşermezse, demokrasi gelişirse, hak ve özgürlükler güçlenirse, ekonomi büyür, ülke kalkınır, müteşebbisin sayısı artar. Girişimci cesaretlenir ve o ülke, gelişir, Gazi Mustafa Kemal’in gösterdiği muassır medeniyet hedefine ulaşır. İşte bunun için hep birlikte çok çalışmalıyız bizi hedefimizden şaşırtmaya kalkanlara karşı uyanık olup gözümüzü açmalı, şer güçlerinin oyunlarını bozmalıyız. Bunu birlikte başaracağız. Ve Türkiye’yi girişimci gençlerimizle birlikte 2023’te Avrupa’nın üçüncü, Dünya’nın en büyük onuncu ekonomilerinden ve ülkelerinden birisi haline getireceğiz. Buna yürekten inanıyorum. İnanmak başarmanın yarısıysa birlikte inanırsak birlikte başarırız. Şüpheniz olmasın.”