Antalya Kent Konseyi Tarım Topraklarının Korunması ve Kullanımı Çalışma Grubu tarafından açıklanan ilaç kalıntısı olmayan ürünlerin ihraç edildiği, kalıntılı ürünlerin ise iç piyasada satıldığı ifadesine tepkiler devam ediyor.

Antalya Kent Konseyi Tarım Topraklarının Korunması ve Kullanımı Çalışma Grubu’nun açıklamasında tepki gösteren Antalya’nın Demre ilçesi Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Fahri Duran, “Bunu ispatlasınlar. Biz Demre Halini kapatmaya, ticaret yapmamaya hazırız” dedi. Duran, “Hiçbir üretici hale ürününü getirirken ihracata veya yurt içi piyasaya gideceğini bilmez. Bu kararı komisyoncu ve tüccar verir. O yüzden de ilaç kalıntılı ürünü hale getirmez. Komisyoncu ve tüccar ürünün kapıdan girmesiyle hemen kalıntı tahlili yapma imkanı yoktur. Ürünün ihracata ve iç piyasaya ayrılma kriteri, albeni ve görüntü kalitesine göre belirlenir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri de kalıntı numunesi alırken bu ürün ihracata, bu üründe iç piyasaya gidecek yapmadan numune alır” diye konuştu.

Kumluca Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Selehattin Okur, Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, Demre Ziraat Odası Başkanı Musa Sarıca, Kent Konseyi’nin açıklamalarına tepki göstererek, üreticinin son oluşan piyasa şartlarına göre zaten zor durumda olduğunu ve bu açıklamayla daha da zora gireceğini söylediler. Oda başkanları her zaman olduğu gibi çiftçinin hakkını savunmaya hazır olduklarını da sözlerine eklediler.