Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen “Bir Zamanlar Kaleiçi… 70’ler” isimli fotoğraf sergisi büyük ilgi topladı.

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Melike Gül’ün ev sahipliği yaptı açılışa, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Barut, Ethem Tayfun Kavukçu, Erol Erkan, Ayhan Kızılsavaş ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ethem Tayfun Kavukçu, Kaleiçi’nin Antalya’nın gözbebeği olduğunu belirtti. Konuşmasında Antalya’nın ekonomik gelişiminin ancak kültür, tarih ve eğitimle gerçekleşeceğini söyleyen Kavukçu, “ATSO olarak Kaleiçi’ne özel bir önem veriyoruz” dedi. Antalya’nın dünyanın en büyük turizm destinasyonlarından biri olduğunu vurgulayan Kavukçu, “Önemli turizm bölgelerine gittiğinizde tarihi kent merkezlerine mutlaka uğrarsınız. Biz maalesef bunu Antalya’da arzu ettiğimiz düzeyde sağlayamıyoruz. Kent merkezini ve özellikle de Kaleiçi’ni bir çekim noktası haline getirebilirsek otelde nasıl imkanlar sunulursa sunulsun turisti kent merkezine indirebiliriz. Bunun için Kaleiçi’nde yeni cazibe alanları yaratmamız gerekiyor” diye konuştu.

ATSO’nun önümüzdeki yıl 2 ayrı projeyi hayata geçireceğiniz vurgulayan Kavukçu, “Bu projelerden ilki ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Merkezi. Bu kapsamda eski binamızı yıktık ve yeniden inşa etmeye başladık. Projeyi Pera Müzesi ile işbirliği içinde yürütüyoruz. Bu merkez faaliyete geçtiğinde Pera Müzesi’nde sergilenen eserleri Antalya’da sergileyeceğiz” ifadelerini kullandı. Konuşmasına Kaleiçi’nde yapılan ATSO Evi projesini anlatarak devam eden Kavukçu, “Kaleiçi’nde tarihi bir evi restore ediyoruz. Buradaki amacımız kentin önemli markalarını ve kurumlarını Kaleiçi’ne çekmek. Kent kültürüne katkı koymak” dedi.Sözlerini düzenlenen sergi hakkında bilgi vererek noktalayan Kavukçu şunları kaydetti:

“Bu sergi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü arşivinde bulunan ve bugüne kadar hiç yayınlanmamış fotoğrafların bizlerle buluşmasını sağlıyor. Bundan son derece mutluyuz. Bu sayede Kaleiçi’nin zamanla nasıl bir değişime uğradığına da tanıklık etme şansımız olacak. Bu fotoğraflardan dersler çıkartacağız. Bu çalışmanın gün yüzüne çıkarılmasına katkısı olan başta Koruma Kurulu Bölge Müdürü Melike Gül başta olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz.”

Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel yaptığı konuşmada,“Değişim hayatımızın her alanında var ama insan bu fotoğrafları görünce bu güzel varlıklara ne yapmışız diyoruz. Açıkçası daha korumacı olmalıyız. Günümüzde korumayı yeniden ilke olarak önümüze koymak durumundayız. Valilik olarak Kaleiçi’ni koruyup gözetiyoruz. Değişimin zorunlu olduğu bir ortamda Kaleiçi’nin ruhunu kaybetmemesi adına dönüşümün daha sağlıklı yapılması gerekiyor. Bununla birlikte Kaleiçi’ndeki doğal yaşamın, eski evlerin, düğünlerin, cenazelerin, sevinçlerin ve üzüntülerin devam etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Açılışa ev sahipliği yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Melike Gül ise konuşmasında şunları kaydetti:

“Kaleiçi Türkiye’deki önemli koruma alanlarından biridir. 1973’te Kültür ve Turizm Bakanlığından bir ekip buraya gelerek evleri, sokakları ve insanları belgelemişler. Fakat günümüzde bu belgelerden bize sadece fotoğraflar kalmış. Ne yazık ki bu tespiti yapan kişilerin isimlerini dahi bilemiyoruz. Biz de elimizde kalan tek belge olan fotoğrafları Antalya halkıyla paylaşmak için bu sergiyi açtık.”

Kaleiçi’nde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü binası avlusunda yerli ve yabancı ziyaretçilerin izlenimine açılan sergide Kaleiçi’nin 1973 ve 1974 yılları arasında çekilen 50 fotoğrafı yer alıyor.