Yaşadığı istirahat ağrılarının yanı sıra iyileşmeyen yara şikayetiyle Medical Park Antalya Kalp Hastanesi’ne başvuran hasta, bacak atardamarlarında tespit edilen darlıklardan hibrid tedavi ile kurtuldu.

Her iki bacağında yaşadığı şiddetli ağrılar ve sol ayak parmaklarındaki iyileşmeyen yaralar nedeniyle hastaneye başvuran Ramazan Kocaer, “Uygulanan modern yöntem sayesinde, hem rahatsızlığımdan kurtuldum hem de büyük bir cerrahi işlemden kurtuldum” dedi.

“BACAK ATARDAMARINDA CİDDİ BİR DARLIK VARDI”

Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan Başkanlığında Op. Dr. İlker Tekin ve Op.Dr. Şahin Kapan tarafından yapılan ameliyat hakkında bilgi veren Op. Dr. İlker Tekin, Ramazan Kocaer’e yapılan anjiografide karın içi ana atardamarlar ve bacak atardamarlarında ciddi darlıklar tespit edildiğini belirtti. Op.Dr. Tekin, “Hastamıza, karın ana atardamarına anjiografi ünitesinde stent konulması sonrası, bacak atardamarlarına yapay damarlarla bypass cerrahisi yapıldı. Böylelikle hasta daha büyük bir cerrahi işlem ve daha uzun süreli hastane yatışından kurtuldu” dedi.

“EN SIK SEBEBİ DAMAR SERTLİĞİ”

Atardamar tıkanıklığının kalp ve beyin dışındaki atardamarların hastalıklarını ifade ettiğini sözlerine ekleyen Op. Dr. Tekin, bu tıkanıklığın en sık nedeninin damar sertliği olduğunu belirtti. Bu sürecin erken yaşlarda başladığının altını çizen Op. Dr. Tekin, “Bu hastalık, hipertansiyon, yüksek kolesterol düzeyi, sigara, şeker hastalığı, genetik yatkınlık, kronik böbrek yetmezliği, hareketsiz yaşam ve aşırı kilo gibi risk faktörleriyle hızlanır” şeklinde konuştu.

“ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR”

Bacak damarlarındaki tıkanıklığın dokuların beslenmesini bozacak düzeye kadar ulaştığında yürürken ya da egzersizle bacak ağrısına, yara iyileşmesinde gecikmelere ve bacakta açık yaralara neden olduğunu hatırlatan Op. Dr. Tekin, şunları söyledi:

”Süreç yıllar içinde gerçekleştiğinden şikayetler de yavaş ve ilerleyici bir gelişim gösterir. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmekte olup, 55 yaş ve üzerinde görülme oranı da artmaktadır. Aynı zamanda kalp damar tıkanıklığı veya şah damar tıkanıklığı tanısı almış hasta grubunda normal gruba göre görülme oranı yüksektir.”

“TANIDA, TANSİYON FARKI ÖNEMLİ”

Tanının yapılan muayene esnasında şikayetin olduğu tarafta nabzın zayıf ya da hiç alınmıyor olmasının yanı sıra tansiyon farkıyla konulduğunu belirten Op. Dr. Tekin, “Damar tıkanıklığının yeri ve derecesi yapılan doopler ultrason ve konvansiyonel, BT veya MR anjiografiyle tespit edilir. Tedavide amaç ağrısız yürüme mesafesinin uzatılması ve mevcut yaraların iyileştirilmesidir. Tedavi yöntemleri arasında yaşam ve beslenme şeklinin değiştirilmesi, düzenli egzersiz, ilaç tedavisini anjioplasti (stent,balon) ve cerrahi tedavi yöntemleri bulunur” diye konuştu.