Döşemealtı Sanayici ve İş Adamları Derneği (DÖSİAD) 4 yıldır çeşitli ülkelerde gerçekleştirdiği iş formlarından birisini daha Makedonya’nın başkenti Üsküp’te gerçekleştirdi.

DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, dost ve kardeş ülke Makedonya’da yaptıkları iş formunun, her iki ülke arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri geliştirmek için önemli bir adım olduğunu söyledi. Gencer, DÖSİAD olarak gittikleri her ülkede Antalya’nın tanıtımı noktasında önemli bir misyon üstlendiklerini ve bu ülkelerle Türkiye ile Antalya arasında bir köprü oluşturduklarını belirtti. Gencer, “Biz DÖSİAD olarak farkımızı ortaya koyuyoruz. Yılda en az iki ülkede iş formu yaparak hem iş adamlarımızın yurt dışında hem de yabancı iş adamlarının Antalya’da yatırım yapmaları için şartlar oluşturuyoruz.” dedi.

DÖSİAD heyeti, Üsküp Ekonomi Odası’nda iş adamları ile gerçekleştirdiği iş formunun yanı sıra, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, Makedonya Devlet Bakanları Furkan Çako, Jery Noumov ve İvo İvonovski ili de görüşmeler yaptılar.

DÖSİAD heyetine Halkbank Makedonya Genel Müdürü Necdet Palakçı ve ekibi tarafından Makedonya’nın ekonomi ve bankacılık sektörü hakkında geniş kapsamlı bir de brifing verildi. DÖSİAD’lı iş adamları daha sonra Üsküp Belediye Başkanı Koce Tarjanovski ile bir araya geldi.

DÖSİAD heyetinin, Makedonya Devlet Bakanı Türk asıllı Furkan Çako’yu makamında ziyaret etti. Makedonya’yı anayasal ismiyle ilk tanıyan ülkeler arasında Türkiye’nin bulunduğunu belirten Bakan Çako, o günden bu yana özellikle dış politikada Türkiye tarafından Makedonya’ya artan bir destek olduğunu belirtti. Bu yakın ilişki ve desteğin Makedonya’da yaşayan 80 bin Makedonya Türkünden kaynaklandığıni bildiklerini belirten Bakan Çako, aynı zamanda Türkiye’ de bulunan binlerce Mekodonyalı ve Rumeli göçmeninin bu iki ülke arasındaki sıcak ilişkiler oluşturduğunu kaydetti.

Makedonya’nın yatırımcılara açık bir ülke olduğunu söyleyen Bakan Çako, Türkiye’den çok ciddi firma ve iş adamlarının yatırımlara başladığını söyledi. Bakan Çako, bölgede termal turizmi ve kayak merkezlerinin iyileştirilmesi ile birlikte kayak turizminin Makedonya’ya kazandırılabileceğini söyledi.

Antalyalı iş adamları daha sonra Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Jerry Naumov ve Bakan Furkan Çako toplantı yaptılar. Toplantıda Makedonya’da yatırım yapmak isteyenler için bir çok sebep olduğunu belirtilirken, Makedonya’nın yüzde 2,3 oranında seyreden düşük enflasyonu olduğu, düşük bütçe açığı var ve sabit döviz kuru bulunduğu, ekonomik istikrarın sağlandığı, vergilendirmelerde reformlar geliştirildiği, gelir vergisi oranının yüzde 10’a çekildiği, taksim edilmemiş karları vergiden muaf tutarak Avrupa’da en düşük vergi oranında Makedonya’nın birinci sırada yer aldığına dikkat çekildi.

Serbest ekonomik ve endüstriyel bölgeleri olduğunu ve bunlardan 99 yıllığına kiralama imkanından inşa edilecek tesislere yardıma kadar bir çok avantaj elde edilebileceğini söyleyen Bakan Çako, bürokratik süreçlerde hükümetlerinin bir çok reform gerçekleştirdiğini belirtti. Bakan Çako, “Günümüzde e-kadostro uygulaması ile tüm ülkeyi saran bir ağ kurmuş durumdayız.En önemlisi artık yabancı yatırımcılara da mülk sahibi olma yolunu açtık Makedonya’da. Kısa sürede gerçekleştirdiğimiz bu reformlar, dünyanın değişik kurumları tarafından da da gözetlenmekte ve Dünya Bankası’nın yayınladığı son yedi yıllık raporlarda dört defa en iyi iş yapılabilen ülkeler arasında gösterilmiş ve 2010’dan bu yana dünyada en çok reform yapan ilk üç ülkesi arasındadır.” dedi.

DÖSİAD heyeti Makedonya seyahatinin ikinci gününde DÖSİAD ile Makedonya Ekonomi Odası tarafından düzenenen iş formuna katıldı. Konferans öncesi Ekonomi Odası Genel Sekreteri Jelisavete Georgieva ve DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer Makedonya basın mensupları ile bir araya geldi.

Ekonomi Odası Genel Sekreteri Georgieva görüşmeler öncesi konferansta yaptığı konuşmada, Makodonya’da bir yatırımcı için tüm şartların hazır olduğunu belirterek, “Sizlere kalan tek şey sınırlarınızın dışına çıkmak.” dedi. Georgieva, Makedonya’nın bir Avrupa kapısı olduğunu ve alt yapısının devlet tarafından yapıldığı, yatırımcıya devlet desteğinin verildiği, yatırımcı için daha cazip bir ülke olmadığını söyledi.

DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer ise bir çok komşu ülkelerde gerçekleştirdiği bu iş formlarının artık meyvelerini vermeye başladığını belirterek, “Antalyalı iş adamlarımız yurt dışında da fabrikalar kurup yatırımlar yapar hale gelmişlerdir. Turizm, tarım ve ticarette lider olan Antalya’nın makine sanayinde de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlar duruma geldi” dedi. Antalya’nın ihracatta 1.5 milyar doları geçen bir hacime ulaştığını söyleyen Gencer, yılda 13 milyon turist ağırlayan Antalya’nın kabına sığamadığını, özellikle Döşemealtı bölgesinde konuşlanmış yatırımcı ve iş adamlarının komşu ülkelerde yatırım olanakları aradıklarını belirtti.

Başbakan’ın yabancı yatırımcılar danışmanı Hacı Nezirdağda Türkçe olarak yaptığı konuşmada Makedonya’nın dost ve güvenilir ve kardeş bir ülke olduğunu söyledi. Konuşmalardan sonra Antalyalı ve Makedon iş adamları ikili görüşmeler yaptılar.

DÖSİAD heyetine seyahatin üçüncü gününde Halkbank Makedonya Genel Müdürü Necdet Palakçı tarafından bir birifing verildi. Halkbank binasında sabah kahvaltısında bankacılarla bir araya gelen Dösiad heyetine bir konuşma yapan Halkbank Makedonya Genel Müdürü Necdet Palakçı, Makedonya’da bankacılılık sektörünün istikrarlı olduğunu belirterek, bankaları olarak Türk yatırımcılarının her zaman yanında olduklarını söyledi. Palancı, “Makedonya’da yatırım yapan firmaların çoğu Türkiye’de müşterimiz olması ve bu firmaları iyi tanımamız nedeniyle Makedonya’daki projeleri konusunda kendilerine daha hızlı cevap verebiliyoruz. Bunun yanında, ülke ekonomisine katkı sağlayacak yerel ve yabancı menşe’li firmaların fizibl projelerini destekleme konusunda elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

DÖSİAD heyeti son olarak Üsküp Belediye Başkanı Koce Tarjanovski ile görüştü. Başkan Tarjanovski, Üsküp’teki Türk soydaşları topluluğu olduğunu ve bunların çok saygı gören insanlar olduğunu belirterek, “Türkler Makedonya’yı seven sadık vatandaşlardır ve hükümetlerimizde de ortağımız olmuşlardır. Bizim bölgemizde alt yapı, otoban inşaatları, serbest bölgede fabrika alanları ve tramvay hattı ihaleleri mevcuttur. İlgilenen yatırımcılara belediye yetkililerimiz bilgi verecektir” diye konuştu.

DÖŞEMEALTI HALISI MAKEDONYA’DA

DÖSİAD’ın iş forumları için gittiği her ülkenin üst düzey yetkililerine armağan olarak götürdüğü Döşemealtı halısı, bu kez Makedonya’da büyük ilgi gördü. DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, Döşeemaltı halısı armağan ettiği Makedonyalı yöneticilere, el dokuması ve kök boyalardan yapılan bölgelerinin el emeğe halılar hakkında bilgiler verdi.