Antalya Kamu Hastaneleri Birliği İle Finike Belediyesi arasında Evde Sağlık Hizmetlerinin geliştirilmesi için işbirliği protokolü imzalandı.

Finike İlçesinde yaşayan Evde Sağlık Hizmetleri kapsamındaki hastaların sağlık hizmetinin daha etkin sunulması için hastanenin mevcut Evde Sağlık Hizmetleri Birimine, Finike Belediyesi’nin personel ve araç desteği sağlaması amacıyla protokol imzalandı. Protokol ile Evde Sağlık Hizmetleri hastalarına sunulan sağlık hizmetinin mesai saatleri dışında ve hafta sonunda da sürdürülebilmesine olanak sağlanmış oldu.

Protokol imza törenine Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu, Finike Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Adil Gökmen, Finike İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ersan Çetiner, Finike Devlet Hastanesi hastane idarecileri ve hasta yakınları katıldı.

Dr. Erdoğan Taş yaptığı konuşmada, “Ülkemizde 2003 yılında uygulanmaya başlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile etkin, verimli, hakkaniyetli ve kolay ulaşılabilir sağlık hizmeti verilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda 2006 yılından itibaren Evde Sağlık Hizmetleri verilmektedir. Daha önceleri sağlık hizmeti alamayan, evinde yatağa bağımlı halde olan hastalara Evde Sağlık Hizmetlerinin verilmeye başlanmasıyla sosyal açıdan dezavantajlı olan hasta ve hasta yakınlarının da yüzü gülmüştür. Ülkemizde bugün itibariyle yaklaşık 520 bin kayıtlı evde sağlık hastası olup, 215 bin hastaya ise evde sağlık hizmeti verilmektedir. Evde Sağlık Hizmetlerinin ülkemizde yaygınlaşmış olmasından ve hastalarımızın kolay ulaşılabilir sağlık hizmeti almasından dolayı mutluluk duyuyoruz” dedi.

Antalya’da birliğin kurulduğu ilk günlerde 2 bin 338 olan Evde Sağlık Hasta sayısının bugün Sağlık Bakanlığımızın binde 4 hedefleri doğrultusunda 8 bin 425’lere çıkarıldığını kaydeden Dr. Taş, “Finike’de ise Evde Sağlık Hizmeti alan 372 hastamız bulunmaktadır. Bu şekliyle Antalya’da binde 4 oranında ki evde sağlık hastasına ulaşmış bulunmaktayız. Evde Sağlık Hizmetlerinde evlerinde yatağa bağımlı halde olan ve hastaneye gelemeyecek durumda olan hastalarımızın devlet olarak evlerine gidilmesi suretiyle hastalarımızın yara bakımlarının, pansumanlarının yapılması gibi sağlık hizmetlerinin hastalarımızın ayağına kadar götürülmesi, hastaların yaşam kalitesini arttırmak ve hayata tutunmaları noktasında büyük önem arz etmektedir. Evde Sağlık Hizmetleri ile temel amacımız hastalarımıza tıbbi bakım ve tıbbi destekleri sağlamış olmaktır. İnşallah belediyeler ve yerel yönetimler ile birlikte sosyal destek ve bakım verildiği zaman bu hizmetlerin kalitesi daha da artmış olacaktır” ifadelerini kullandı. İlk protokolün Elmalı Belediyesi ile imzalandığını hatırlatan Dr. Taş, Finike Devlet Hastanesi ile de ikinci protokolün imzalandığını belirtti.

Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu ise 2010 yılında başlayan hizmetle ilgili Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş’a teşekkür ederek, “Bugün Finike’de 712 evde sağlık hastası ev ziyareti yapılmış ve 372 hastaya ulaşılmıştır. Finike Belediyesi olarak bu protokol ile vereceğimiz ekip ve araç desteği sonrası ev ziyaretlerini daha da artırmayı hedefliyor böylece yatağa bağımlı kimsesiz hastalarımızın kişisel bakım ve ev temizliklerine destek olacağız. Bu organizasyon için başta Antalya KHB Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş’a Finike Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Adil Gökmen ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Finike Kaymakamı Mesut Yakuta ise şunları söyledi:

“Türkiye sosyal bir devlettir, bu nedenle de kişilerin sosyal bakımlarındaki hizmet önemlidir. Bu noktada Evde Sağlık Hizmetlerine yönelik Antalya KHB ve Finike Belediyemizin gerçekleştirmiş oldukları bu işbirliği protokolü için atmış oldukları adım oldukça kıymetlidir. Dr. Erdoğan Taş bizi hiçbir toplantımızda yalnız bırakmamıştır. Biz de Finike Kaymakamlığı olarak bu güzel proje çerçevesinde elimizden ne gelirse yapmaya hazırız. Son olarak Antalya KHB Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş’a, Belediye Başkanı Kaan Osman Sarığlu’na, Finike Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Adil Gökmen ve ekibine çok teşekkür ederim.”

Protokolün ardından Finike Devlet Hastanesi Sosyal Hizmet Uzmanı Refik Akten tarafından yaklaşık 100 hasta yakınına “Manevi Bakım” başlıklı sunum gerçekleştirildi.