AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak ve DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, Serik, Manavgat ve Aksu ilçelerinin sulama birlik başkanları ile bir araya gelerek talep ve sorunları dinledi.

DSİ 13. Bölge Müdür Yardımcısı Tuncay Akyan, Serik AK Parti İlçe Başkanı Hasan Kozan, AK Parti Manavgat İlçe Başkanı Hasan Öz, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin ile Aksu, Serik ve Manavgat ilçelerinden sulama birlik başkanlarının katıldığı Serik Ziraat Odası’nda düzenlenen toplantıda ilk olarak AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak bir konuşma yaptı.

Bölgedeki damlama sulamaya geçiş, izlenmesi gereken yol, bu konudaki kayıplar ve yapılması gerekenlerin ele alınacağını belirten Badak, “Bölgemizdeki 12 sulama birliği kapsamında 510 bin dönüm alan var. Bu alanın ancak 280 bin dönümü sulanabilmektedir. Bu azlığın sebeplerinden bir kısmı hepsinde sulamaya ihtiyaç olmamasından ve hububat ekiminden dolayıdır. Tabi bir kısmı da boş kalıyor. Vahşi sulama sebebiyle şu andaki mevcut sulama sebebiyle randıman oldukça düşüktür. Maksadımız bunu arttırmaktır. Bölgemizde 40 senedir bekleyen 4 büyük baraj projesi vardı; Manavgat Naras, ikincisi Gazipaşa Gökçeler, Küçük Aksu, Kaş Kıbrıs Barajı. Bu barajlardan bir kısmı açıldı, bir kısmı inşa halinde, bir kısmı da projelendirilmektedir. İnşallah çıktığımız yolu hep beraber başarırız” dedi.

Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını söyleyen Badak, “Ama bölgemizde içme suyu, sulama suyu ve kullanma suyu yeteri kadar var. Çiftçimiz artık gelişen dünyada eski sulama sistemleri ile değil yeni ve modern sulama sistemleri ile hem tasarruf edebilir hem de rekabet edebilir duruma gelmesi için çalışmaktayız” şeklinde konuştu.

DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür de yaptığı konuşmada, su tasarrufu ve çiftçilerin işletme giderlerinin minimum seviyeye indirilmesinin önemli olduğunu belirterek, “Eskiden yüzde 20 gibi bir katılım payı vardı.Sizlerin desteklerinizle bu oran yüzde 10’a düşürüldü. Korkuteli Sulaması Rehabilitasyonu projesi örnek bir projedir. Çiftçilerimiz bunu çok rahatlıkla gezip inceleyebilirler” diye konuştu. Pompajla sulanan arazinin kapalı sisteme dönüştürülmesinin işletme giderlerini azaltacağını da ifade eden Özgür, şunları kaydetti:

”Köprüçay, Beşkonak Barajı ile birlikte bunu aslında o kapsamda yapma noktasında bir gayretimiz var. Beşkonak Barajı su kullanım hakkı anlaşması dahilinde olan bir barajımız. Deniztepe pompaj sulamasında işletme giderlerinin azaltılması noktasında bir talep oldu bunları da proje kapsamında çalışacağız. Rehabilitasyon çalışmalarımızın tamamında fen ve sanat kaidelerine uygun olması şartıyla topoğrafyanın elverdiği ölçüde biz kapalı sisteme dönüştürmek için gayret göstereceğiz.”

Toplantıda sulama birlik başkanlarının soruları da yanıtladı.