Akdeniz Üniversitesi 2014 akademik töreninde konuşan Rektör İsrafil Kurtcephe, 2015 seçimlerinde milletvekili olmak için istifa ederek aday olacağı yönünde çıkan söylemlere cevap verdi. Kurtcephe: “Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’ne ben 4 yıllığına talip oldum. Bu görev bana emanet edildi. Benim burada şahsı çıkarı düşünerek görevimi zamanı gelmeden bırakmak ne adamlık anlayışıma ne de vazife anlayışıma sığmaz. Teklif ne olursa olsun, asla böyle bir şey kabul etmeyeceğim. Bu yüce emanetin ve bu görevin 6 Ağustos 2016 tarihine kadar başındayım” dedi.

Akdeniz Üniversitesi’nin 169 akademisyeninin biniş giydiği 2014 yılı akademik töreni, Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe, akademisyenler ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

“ÖĞRENCİ SAYIMIZDA YÜZDE 15,3 ARTIŞ VAR”

Akademik törenin açılışında konuşan Rektör Kurtcephe üniversitenin gelişen bir vizyon izlediğini aktardı. Özellikle öğrenci sayısındaki artışı belirten Kurtcephe, “Üniversitemiz gelişiyor. Türkiye’nin büyükleri arasında yer alan bir üniversiteyiz. Ön lisansta 159, lisansta 118, yüksek lisans 119, doktorada 61 programa sahibiz. Öğretim üyesi sayımızda artıyor. Geçen sene bin 20 olan sayı bu yıl bin 101’e yükseldi. Diğer öğretim elemanlarımızın eklenmesiyle bu sayı 2 bin 532’yi buluyor. Öğrenci sayımızda yüzde 15,3lük bir artış var. Geçen yıl 50 bin 224 olan öğrenci sayımız bu yıl 57 bin 891’e yükseldi” dedi.

“TIP FAKÜLTESİNİN CİROSU 20 MİLYON TL”

Rektörlüğe aday olduğunda tıp fakültesi akademisyenlerinin döner sermaye konusunda bazı endişeler yaşadığını ancak kendisinin rektörlüğü zamanında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin cirosunun 7-8 milyon TL’den 20 milyon TL’ye çıktığını belirten Kurtcephe, şöyle konuştu:

“Sağlık alanı bizim üniversitemizin lokomotifi oldu. 2008 yılında rektörlüğe aday olduğumda tıp fakültesi hocalarımın çoğunun bana “Siz tıp fakültesi dışından bir öğretim üyesisiniz. Bizim döner sermayemize diğer öğretim üyeleri ortak olmayacak değil mi? Siz rektör olursanız hastane kaybetmeyecek değil mi?” diyerek endişelerini söylemişlerdi. Bugün itibariyle 2008 rakamlarına göre alınan paralarda yüzde 100’e yakın bir artış var. Bugün tıp fakültesinin cirosu 20 milyon TL’yi aşmış durumda. İlk başladığımızda bu rakamlar 7-8 milyon TL arasındaydı”

“SİYASETE GİRMEYECEĞİM”

Konuşmasında istifa ederek 2015 seçimlerinde milletvekilliğine aday olacağı yönünde çıkan söylemlere de cevap veren Rektör Kurtcephe, siyasi ve akademisyenlerin arasında bazı grupların kendisinin istifasını beklediğini söyledi. Hesapların istifa etmesi üzerine yapıldığını da aktaran Rektör, adamlık anlayışında görevini zamanı gelmeden bırakmanın olmadığını 6 Ağustos 2016 tarihine kadar görevde olacağını belirterek şöyle konuştu:

“Yakın çalışma arkadaşlarım ve dostlarıma bir şey söyledim. Önümüzdeki günlerde yoğun bir saldırıyla karşı karşıya kalacağız. Bunların başında şahsımın 2015 seçimlerinde şubat ayında memur olanlar istifa edip aday olacakları için milletvekili adayı olmak amacıyla istifa edeceğim düşünülüyor. Tüm hesaplar buna göre yapılıyor. Rektör olmayı düşünen arkadaşlarımın hesabı da bu siyaset yapmak isteyen bazı siyasi çevrelerdeki arkadaşlarında hesabı bu. Burada huzurunuzda ifade etmek isterim ki benim adamlık ve görev anlayışım Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’ne ben 4 yıllığına talip oldum. Bu görev bana emanet edildi. Benim burada şahsı çıkarı düşünerek görevimi zamanı gelmeden bırakmak ne adamlık anlayışıma ne de vazife anlayışıma sığmaz. Teklif ne olursa olsun, asla böyle bir şey kabul etmeyeceğim. Bu yüce emanetin ve bu görevin 6 Ağustos 2016 tarihine kadar başındayım” dedi.

169 AKADEMİSYEN BİNİŞ GİYDİ

Açılış konuşmaların ardından 36 profesör, 56 doçent, 77 yardımcı doçent biniş giydi. Bazı akademisyenlerin binişlerini baba ve annesi giydirirken bazılarınınkini ise eş ve küçük çocukları giydirdi. Biniş giyme töreni sırasında duygu dolu anlar yaşandığı görüldü.