Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde Torba Yasa’yı kullanarak 4/b (Eski adı ile Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalı vatandaşları dolandırmaya yönelik çirkin bir tezgah kurulduğunu bildirdi.

Erol açıklamasında, kendilerini Sosyal Güvenlik Kurumu Danışmanı olarak tanıtan kişilerin, vatandaşları bilgilendirmek iddiasıyla aradıkları, 4/b sigortalısı vatandaşların prim borcunun bulunduğunu, Torba Yasa’dan yararlanarak prim borçlarını yapılandırmak için son başvuru günü olduğunu söyleyerek verdikleri hesap numarasına para yatırmalarını istedikleri ile ilgili olarak kendilerine bilgiler ulaştığını ifade etti.

Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol açıklamasında şunları kaydetti:

”Paranın yatırılmaması durumunda ise 4/b sigortalısı vatandaşlarımız hakkında cezai işlem yapacaklarını söyleyerek, vatandaşlarımızın soğukkanlı düşünmesini engelleyerek istedikleri parayı verilen hesap numarasına yatırtmayı amaçladıkları Müdürlüğümüze gelen ihbarlar üzerine anlaşılmıştır. Ayrıca aramaların (212) alan kodlu telefon numarasından yapıldığı sigortalı vatandaşlarımız tarafından belirtilmiştir. Parayı yatırdıktan sonra banka dekontunun kendilerinde kalacağını, yatırılan parayı hesapta gördükten sonra işlemlerini yapacaklarını belirterek herhangi bir terslik olması durumunda banka dekontunu kuruma iletmeleri istendiği belirtilmiştir.”

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun adı kullanılarak 4/b sigortalısı vatandaşların parasını almak amacı ile böylesine çirkin bir yola başvuran kişilere itibar edilmemesini isteyen Erol, İl Müdürlüğü tarafından şahsi bilgilerinin gizliliği sebebi ile telefon aracılığı ile kişilerin özel bilgilerinin, kendisi olduğunu söyleyenler de dahil olmak üzere kimse ile paylaşılmadığını bildirdi.

Şahsi bilgilerin başvuru yapılması durumunda sadece kişinin kendisi ile paylaşıldığını da ifade eden Erol, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

”Müdürlüğümüz bu konuda çok hassas davranmaktadır. Ayrıca Kurumumuz tahsilatları online olarak anlaşmalı bankalar aracılığı ile yapılmakta olup kurumumuzun tahsilat amacı ile kullandığı özel bir banka hesap numarasının bulunmadığı vatandaşlarımızca iyi bilinmelidir. Bu tür durumlara itibar edilmemesi, bu tür girişimlerde bulunanlar hakkında ALO 155 ihbar hattına veya en yakın emniyet birimine başvurmaları ve suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir. Vatandaşlarımızdan, İl Müdürlüğü olarak bu tür durumlara inanmaması adına gerekli hassasiyeti göstermeleri gerektiğini belirtiriz.”