Batı Antalya toptancı hallerinin sorunları Antalya’nın Kumluca ilçesinde düzenlenen toplantıda ele alındı.

Kumluca Belediyesi’nde düzenlenen toplantıya Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Halleri Daire Başkanı Uğurcan Ecemiş, Antalya Toptancı Hal Müdürü Dilaver Demir, Büyükşehir Belediyesi Batı Antalya Toptancı Halleri Sorumlusu Erdeniz Yavuz, bölgede bulunan toptancı halleri dernek başkanları, komisyoncu ve tüccarlar katıldı.

ORTAK ÇÖZÜM ARAYIŞI

Toplantının açılışında konuşan Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, 30 Mart’tan sonra yeni Büyükşehir yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte, toptancı hallerinin sorumluluklarının Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiğini söyledi. Daha önce, Kumluca ve diğer belediyeler olarak bölgedeki toptancı hallerinin sorunlarını komisyoncu ve tüccarlarla bir araya gelerek konuştuklarını ve çözümler ürettiklerini ifade eden Başkan Çetinkaya, yeni dönemde de yaşanan bazı sorunlar olduğunu, bu sorunları da sezon başlamadan önce konuşmak ve çözüm üretmek üzere bir araya geldiklerini belirtti. Başkan Çetinkaya, “Biz yeni dönemde hallerimizin sorumluluğu Büyükşehir’e geçti. Biz sorumluluk almayız demiyoruz. Yaşadığımız yerde varsa bir sorun biz, Büyükşehir, sizler hep birlikte ortak çözüm arayışı içinde çözüme kavuşması için çalışacağız. Burada Batı Antalya Halleri Sorumlusu Erdeniz bey, bizler Büyükşehir Belediyemiz, komisyoncu ve tüccarlarımız yaşadığımız sorunları ortaya koyup, ortak çözümler bulacağız” dedi.

23 HAL BULUNUYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Halleri Dairesi Başkanı Uğurcan Ecemiş de, Büyükşehir Belediyesi Hali dışında Antalya genelinde 23 tane toptancı hali bulunduğunu, bu hallerin bir çoğunda yeni döneme geçiş süreciyle ilgili sorunları bulunduğunu söyledi. Her halin kendine göre bir yapısı, kültürü ve işleyişi olduğunu ifade eden Ecemiş, yaklaşık altı aydır yeni dönemde yaşanan sorunların büyük bölümüne çözüm bulduklarını, hala daha çözüm bulmaya devam ettiklerini ve şu anda hallerde çalışmaların sürdüğünü belirtti. Ecemiş şunları söyledi:

“Toptancı hallerimiz Büyükşehir bünyesine alındıktan sonra gördük ki, bazı hallerimizin ruhsat, imar gibi hukuki bir çok sorunları olduğunu gördük. Bu hallerimizle ilgili alternatif üretmedikten sonra yapabileceğimiz fazlada bir şey yok. Şu andaki planımız öncelikle hallerimizin tamamını hukuki bir zemine oturmak, yerinde hizmet vermeye devam etmek. Antalya’nın batısında Sahilkent’te yeni bir hal yapılması konusunda çalışmalarımız var, aynı zamanda Kaş’ta da bir çalışmamız var. İnşallah gelecek yıl bu hallerimiz hizmet vermeye başlar. Kumluca Toptancı Halimiz hizmetlerine devam edecek, Beykonak ve Mavikent hallerimiz tek işletme olarak devam etmesini, Demre’de ise Beymelek ve Demre hallerinin birleştirmeyi planlıyoruz. Bunun dışında hallerimizde olan sorunları peyderpey aşarak çözüm üretmeye devam ediyoruz.”

"SORUNLARI GÜÇLÜ BİR YAPIYLA ÇÖZMEYİ AMAÇLIYORUZ"

Geçmişte her halin sorununu kendi başına çözmeye çalıştığını, ancak bunda da çok başarılı olamadıklarına dikkat çeken Ecemiş, bundan böyle bir bütün olarak sorunları daha güçlü bir yapıyla çözmeyi amaçladıklarını kaydetti. Hallerle ilgili sorunların sadece üretim yerlerinde değil, tüketim yerlerinde de sorunlar olduğunu vurgulayan Ecemiş, “Geçmiş dönemde her bir üretici hali, yaşadığı sorununu aktarmakta ve çözüm bulmakta büyük sıkıntı yaşıyordu. Ama şimdi büyük bir çatı altı Türkiye’nin en büyük üretim hali olarak büyük bir söz sahibi durumundayız. Sadece kendi içimizdeki değil, tüketim halleriyle de yaşadığımız sıkıntıların çözümünde de sesimiz duyurma olanağına sahibiz” dedi.

KOMİSYONCU VE TÜCCARLER SÖZ ALDI

Toplantıda söz alan komisyoncu ve tüccarlar da hallerdeki komisyoncu ve tüccar ardiyelerinin devri, ortak piyasa kurulması, hallerin tatil günleri, hallere gelecek olan ürünlerin satış saatleri, hallerin güvenlik sorunu ve haldeki binaların genel bakım ve onarımları konularında yaşadıkları sorunları dile getirerek çözüm istediler.

Toplantıda ayrıca, Antalya Büyükşehir Belediye Toptancı Hali Derneği ve diğer 23 toptancı hali dernek başkanlarının bir araya gelerek bir üst kurul oluşturulması ve yaşanan sorunların çözümü konusunda Büyükşehir Belediyesi ile istişare içinde olması kararlaştırıldı.