Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, yapılan erken kışlatma sonucunda kapalı alanlarda arıların zarar göreceğini söyledi.

Evliyaoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Bir hafta önce yağan kar’ın arıcıları erken kışlatılmaya sevk etmesine neden olduğunu söyledi.

Bu uygulamanın doğru olmadığını ifade Eden Evliyaoğlu, şöyle devam etti; ’’Yaklaşık olarak bir hafta önce yağan kar sonucunda arıcılarımız arılı kovanlarını içeri aldılar. Oysa bir hafta sonra da havaların düzelmesi ve en azından gündüzleri sıcaklık derecesi 5 ila 6 derece ortalamasında olması, içeride kışlatma yapılan alanlar da ise 10 ila 15 derece sıcaklık olması nedeniyle erken kışlatma sonucunda arıcılarımız zarar görecektir. Arıcılarımız içerisinde arılı kovanlarını içeri alan arkadaşlarımız var ise bu arılarını tekrar dışarı çıkarmaları gerekmektedir. Çünkü biz her yıl Kasım ayının 20’si ile 24’ü arasında arılarımızı bu bölgede kışlatmaya alıyoruz. Bu erken kışlatmaları yapan arkadaşlarımız zarar görürüler. Hava derecesi ve hava sıcaklığı içeride çok büyük oranda artar; bu artan hava sıcaklığında arı tam salkımına girmez, kovan içerisinde bulunan yiyecek erken tüketilebilir. Bunun sonucunda da arılarımız sağlıklı bir şekilde ilkbahara çıkmaz.’’

Başkan Evliyaoğlu, bu nedenle arıcılarımız tereddüt etmeden her yıl kışlattığımız gibi 11’inci ayın 20’sini beklemeleri doğru olur dedi.