Ardahan’da yapımı tamamlanan Yalnızçam Kayak Merkezi’ndeki son sistem telesiyej hattı ve kayak pistinin açılışı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın katıldığı törenle yapıldı.

Açılışını gerçekleştirmek üzere Ardahan’a gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, kayak merkezinin girişinde karşılamanın ardından atlı kızaklara binerek törenin yapılacağı alana geldi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış programında, Kafkas Halk Oyunları ekibi gösteri sundu.

BAKAN ARSLAN: “BURADAKİ KRSTAL KARIN KALİTESİNİ DÜNYAYA YAYACAĞIZ”

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan ise şehirlerin değerlerini gün yüzüne çıkarabilmenin ve yararlanabilir hale getirmenin önemine işaret ederek, "Bu tesisin daha modern hale getirilmesi ve misafirlerini daha iyi ağırlaması adına çok güzel proje başlatıldı. Bu tesise proje kapsamında yapılan harcamanın toplamı 50 milyon liradır. Buradaki kristal karın kalitesini dünyaya açmak, yaymak adına her şeyi yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Çıldır Gölü’ne tekneler getirdik, bu bölgeyi denizle buluşturduk. Sosyal tesisler var, onları da kazandırdık. Ardahan’a 2 milyar 225 milyon lira yatırım yaptık. Ardahan’da hiç bölünmüş yol yokken 90 kilometre bölünmüş yol yaptık. Ardahan’da sıcak asfalt yokken 70 kilometre sıcak asfalt yol yaptık. Bölgeyi Karadeniz’e bağlamak için Sahara Tüneli’ni çok önemsiyoruz. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile Kars ve Ardahan’ı, dünyayla entegre etmiş durumdayız” diye konuştu.

BAKAN BAK: “BURADAN ULUSLARARASI ALANDA DERECE YAPACAK SPORCULAR YETİŞECEK”

Gençlik ve Spor Bakanı Bak da, son yıllarda kış turizmine büyük yatırımlar yaptıklarını belirterek, “Amacımız, gençlerimizin kış sporlarında da başarılı olması. Ardahan’dan uluslararası alanda derece yapacak sporcular çıkacak. Federasyonlarımız tarafından buranın kullanılması için onlara yol göstereceğiz, onların buradan faydalanmasını isteyeceğiz. Cumhurbaşkanımız spora büyük destek veriyor. Büyüyen, gelişen ülkemizin kış sporlarında da büyümesini istiyoruz. İnanıyoruz ki ileri ki yıllarda büyük kış sporları organizasyonları yapacağız” şeklinde konuştu.

BAKAN ÖZLÜ: “TÜRKİYE’NİN EN MODERN TELESİYEJ HATTI”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, burada yaptığı açılış konuşmasında, kayak merkezinin Ardahan’a ve ülkeye hayırlı olması dileklerinde bulunarak, “Proje kapsamında kayak merkezine 3 kilometre uzunluğunda telesiyej hattı kuruldu. Bu hat ülkemizdeki diğer kayak merkezlerindeki hatlardan en modernidir. Yalnızçam Kayak Merkezi, kavuştuğu modern çehresiyle Türkiye’nin Doğu Anadolu’nun ve Ardahan’ın iftihar edeceği bir eser olmuştur. Attığımız her temel, kurduğumuz her tesis, hayata geçirdiğimiz her proje, ülkemizi ve şehirlerimizi geleceğe taşıyan önemli adımlardır. Ardahan dışarıya göç veren küçük bir şehir ama Ardahan ülkemizin en güzel, doğal, geleceği açık şehirlerden bir tanesidir. Tüm bu projeler Ardahan’ı cazibe merkezi haline getirecek adımlardır” dedi.

VALİ BİLMEZ: “TÜM KAYAK SEVERLERİ YALNIZÇAM’A DAVET EDİYORUZ”

Açılışta konuşan Vali Mehmet Emin Bilmez ise, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen, yüzde 75’i AB, yüzde 25’i de Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Yalnızçam Kış Turizmi Altyapısı Geliştirme Projesi” kapsamında 25 milyon liraya inşa edilen telesiyej hattımızın açılış programına hoş geldiniz. Yalnızçam Kayak Merkezi’nin inşasına 2010 yılında başlanmış, bu güne kadar yaklaşık 50 milyon liralık yatırım gerçekleştirilmiştir. Bu bölge 2010 yılında turizm bölgesi ilan edildi. 2500 dönümlük alanın her türlü imar planı yapılarak Turizm Bakanlığınca onaylandı. Bölgenin içme suyu ve kanalizasyon altyapısı da hazır hale getirildi, ayrıca arıtma tesisi faaliyete başladı. Bölgenin yol, elektrik ve iletişim altyapısı tamamlandı ve bir adet günü birlik tesis ile 70 yataklı bir otelin yapımı gerçekleştirildi. Bölgede ayrıca, futbol takımlarının kamp ve antrenman yapabilecekleri bir sentetik çim saha yapıldı, imar planında öngörülen 5 pistten üçü faaliyete geçirildi. Bu pistlerden birincisi 650 metre olup, saatte 800 kişi, ikinci pistimiz, 1450 metre olup saatte 800 kişi taşıma kapasitesine sahip teleski hatlarıdır. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz üçüncü pistimiz ise 4 bin metre uzunluğunda, son teknoloji ile yapılmış 3 bin metrelik ve saatte 806 kişi taşıma kapasitesine sahip telesiyej hattıdır. Bölgenin yapılan imar planında tesis ve işletmelerin yapılabilmesi için 21 parsel oluşturulmuştur. 5 parsel turistik tesis ve otel yapılması için, bir parselde ticari alan yapılması için ayrılmıştır. Buradan, iş adamlarımızı, yatırımcılarımızı bu parsellerde tesis yapmaya davet ediyoruz. Bugüne kadar amatör kayak severlere hizmet eden kayak merkezimiz, yeni açılan telesiyej hattı ve 4 bin metrelik pisti ile artık profesyonel kayak severlerde hizmet verebilecektir. Ayrıca, kayak merkezimizde kayak öğrenmek isteyenlere her gün Gençlik ve Spor Müdürlüğümüzün öğreticileri ile gönüllü hocalarımız tarafından ücretsiz eğitim verilmektedir. Tüm kayak severleri ailecek Yalnızçam Kayak Merkezi’ne beklediğimizi bir kez daha yinelemek istiyorum. Yalnızçam Kayak Merkezimiz, kışın kayak severlere hizmet verdiği gibi, yazın da doğa yürüyüşü ve piknik yapmak isteyen, yüksek irtifa da kamp yapmak isteyen futbol kulüplerimize de hizmet verecektir. Kayak Merkezimizin bu seviyeye gelmesinde emeği geçen, başta sayın Bakanlarımız olmak üzere, Milletvekilimiz Orhan Atalay’a, emeği geçen sayın valilerimize, il belediye başkanımıza, il özel idare genel sekreterimize ve yöneticilerine, İl genel Meclisi Başkan ve üyelerine, SERKA’ya, AB Türkiye Delagasyonuna, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, projede görev alan bütün herkese ve açılışımıza katılarak bizleri onurlandıran bütün herkese şahsım ve Ardahanlılar adına teşekkürlerimi ifade ediyorum. Tesisimizin, ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay ve Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy da kayak merkezine yapılan yatırımların önemine değinerek, açılışı yapılan telesiyej hattı ve pistin hayırlı olması temennisinde bulundular.

Açılış konuşmalarının ardından, kurdele kesilerek, yeni telesiyej hattının açılışı gerçekleştirildi. Bakanlar ve Vali Bilmez, açılışın ardından telesiyeje binerek kayak merkezinin zirvesinde incelemede bulundu.

Açılış programına, bakanların yanı sıra, Vali Mehmet Emin Bilmez, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay, Kars Milletvekili Yusuf Selahattin Beyribey, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Kars Valisi Rahmi Doğan, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Vinals ve çok sayıda vatandaş katıldı.