Samsun’da 13 yıl önce avukatlık mesleğine son verilen Hatice Yılmaz Özçelik, yıllar süren hukuk mücadelesini kazanarak avukatlık mesleğine geri döndü.

Samsun Barosu avukatı iken 13 yıl önce Samsun Barosu Disiplin Kurulu tarafından ‘meslekten çıkarılma cezası’ verilen Av. Hatice Yılmaz Özçelik, 13 yıl süren hukuk mücadelesini kazandı. Ankara 3. İdare Mahkemesi, Av. Hatice Yılmaz Özçelik’in ‘Samsun Bürosu levhasından silinmesine ilişkin meslekten çıkarılması disiplin cezasının kaldırılmasına’ karar verdi.

13 yıl sonra mesleğine geri dönmesine karar verilen Hatice Yılmaz, "1989 yılında Samsun’da avukatlık mesleğine başladım. Gayet iyi çalışan bir avukattım. 97 yılında Ankara’ya gitmek zorunda kaldım. Samsun Barosu 2001 yılında meslekten ihraç kararı vermiş. Bu kararı bana tebliğ etmedi. Adres bilgisi vermememe rağmen bulanmadığım adrese tebliğ yaptı. Haksız bir şekilde mesleğimi yapamamamı sağlamış oldu. Dişimle tırnağımla kazandığım meslek hayatımı sona erdirmiş oldular. Ben bunu Danıştay’a ve Ankara İdare Mahkemesi’ne taşıdım. Danıştay onların vermiş olduğu kararı bozdu. İdare Mahkemesi de onların ihraç kararının iptaline karar verdi. Ardık bugün avukatım ile Samsun Barosu’na kayıt için başvurduk. Samsun Barosu’nun yeni yönetiminde kaydımızı yapmalarını bekliyoruz. 13 yıl boyunca maddi ve manevi çok zor günler yaşadım" dedi.

Av. Hatice Yılmaz Özçelik’in avukatı Suat Uzun ise, "Maddi manevi acılar çekti. Ben de buna şahidim. Büyük sorunlar yaşadı. Bunları aştık. Mutluyuz. Hukuk bazen geçte tecilli etse ediyor. Ama geç kalmış adalet adalet değildir. 13 yıl bir avukatın hukuka aykırı olarak mesleğinden men edilmesi, baro levhasından silinmesi, kendini avukat olarak tanıyanlara beni meslekten men etti diyemiyor, söyleyemiyor. Bunun bir ezikliği var. Hukuk fakültesi bitirmiş ve avukatlık yapmış insan mesleğini yapamazsa nasıl yaşar. Kimse bunu düşünmüyor. Bazen hukuka aykırıcılıkların sonucu çok acı oluyor. Zedelenen kişilik ve meslek hayatları yönünde maddi ve manevi tazminat davalarımız olacak. Baro organlarının yaptığı görevi kötüye kullanmak suçu veya görevi ihmal suçu nitelendirilebilir. Baronun organlarını yaptığı 2001 yılı olması sebebiyle zaman aşımına uğramış olabilir. Haklarımızı yasal zeminde arayacağız" diye konuştu.