Geçtiğimiz hafta sonu “Parelel Yapıya” yönelik yapılan operasyonlara tepkiler sürüyor.

Afyonkarahisar Adliye önünde toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, ellerinde Zaman Gazetesi ile sloganlar atarak operasyonları protesto etti. Eylemciler adına bir basın açıklaması yapan Zaman Gazetesi İl Temsilcisi Hamit Çalış, operasyonun kabullenilemez olduğunu dile getirdi.

Protesto gösterisine bazı sivil toplum örgütleri temsilcileri de destek verdi.

- ADIYAMAN ADLİYESİ ÖNÜNDE PROTESTO

Adıyaman Adliyesi önünde bir grup vatandaş, ellerinde Zaman Gazetesi, çeşitli dövizler ve Türk bayraklarıyla eylem yaptı.

Zaman gazetesi ve ‘Özgür basına darbe’ yazılı dövizler taşıyan yaklaşık 500 kişilik grup, ’Özgür basın susturulamaz’ sloganları attı. Yaklaşık iki saat süren ve polis tarafından geniş güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde, basın açıklamasını okuyan Adıyaman Genç İş Adamları Derneği’nden Fatih Bilgiç, “Türkiye’de demokrasinin adım adım buharlaştırılması sürecinde vahim bir aşamaya geçilmiş durumda" dedi.

Yapılan basın açıklaması sonrası eylemciler olaysız bir şekilde dağıldı.

- ESKİŞEHİR ADLİYESİ ÖNÜNDE PROTESTO

Eskişehir’de adliye sarayı önünde toplanan bir grup, 14 Aralık’ta paralel yapıya yönelik başlatılan operasyona tepki gösterdi. Eskişehir Adliye Sarayı önünde toplanan kalabalık grup, 14 Aralık’ta yapılan operasyonlara pankart, döviz ve sloganlarla tepki gösterdi. Grup üyeleri yanlarında getirdikleri Zaman Gazetelerini de yoldan geçen vatandaşlara ücretsiz dağıttı. Başlatılan operasyonlar kapsamında gözaltına alınan Sungurlar dizisi yönetmeni Engin Koç’un avukatı Turgay Balaban basın açıklaması yaptı.

- 14 ARALIK OPERASYONU HATAY’DA PROTESTO EDİLDİ

Hatay’da, 14 Aralık’ta Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve STV Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Karaca’nın gözaltına alınması protesto edildi. Hatay Adliyesi’nde toplanan Zaman okuru ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ‘Özgür basın susturulamaz’ şeklinde sloganlar attı. Bir süre slogan atan Zaman okurları arasındaki kadınlar Kur’an-ı Kerim okudu. Grup, sloganı attıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

- BURSA ADLİYESİ ÖNÜNDE SESSİZ EYLEM

Bursa Adliye Sarayı önünde toplanan yaklaşık 250-300 kişilik grup, 14 Aralık operasyonunu protesto etti. Zaman gazetesi ve STV’ye yönelik operasyonu protesto etmek için Adliye binası önüne gelen vatandaşlar, Kur’an-ı Kerim okuyup sessiz eylem yaptı. Ellerinde Türk bayrakları ve Zaman gazeteleri ile Adliye önüne gelen grup, pankart açarak operasyonu protesto etti. Grup adına açıklama yapan Aktif Eğitimciler Sendikası Bursa Şube Başkanı İbrahim Kaygısız, kapatılan dershane ve özel okullardaki eğitimcilerin issiz kalmasına dikkat çekti. Açıklama sırasında slogan atmak isteyen bir göstericiye, vatandaşlar engel oldu. Bunun üzerine grup üyeleri Kur’an-ı Kerim okumaya başladı. Eylem sırasında polisin geniş güvenlik önlemi dikkat çekti.

- 14 ARALIK OPERASYONU KİLİS’TE PROTESTO EDİLDİ

14 Aralık operasyonu Kilis’te protesto edildi. Öğle saatlerinde Kilis Adliyesi önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, ellerindeki Zaman gzaetesi nüshalarıyla operasyona tepki gösterdi. Grup adına basın açıklamasını Aktif Eğitim Sen İl Temsilcisi Mustafa Narin yaptı. Narin açıklamasında, "Yaşadığımız ülke her geçen gün nefes almanın biraz daha zorlaştığı bir yer haline geliyor. Devlet olarak tarafı olduğumuz, uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış, neredeyse bütün temel insan hak ve özgürlükleri ihlale uğruyor" dedi.

- KOCAELİ’NDE 14 ARALIK’A PROTESTO

14 Aralık Operasyonu kapsamında yapılan gözaltılara tepki göstermek amacıyla bir grup gazete okuru, Kocaeli Adliyesi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. 14 Aralık Operasyonu kapsamında yapılan gözaltılara tepki göstermek isteyen bir grup gazete okuru, Kocaeli Adliyesi önünde toplanarak protesto eylemi yaptı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı adliye binası önünde toplanan yaklaşık 250 kişilik grup, ellerindeki pankartlar ve Türk bayrakları ile gözaltıları protesto etti. Grup adına basın açıklaması yapan gazete okurlarından Osman Yavuz, “Ben esnafım. İstanbul merkezli Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, arkadaşları ve emniyet mensupları ile ilgili yapılan operasyonu kınamak için ve onlara manevi olarak destek olmak için buradayım. 17-27 Aralık operasyonunun yıldönümünün olduğu bu haftada, bu sürecin konuşulmasını engellemek için yapılan bir operasyona karşı üzüntülerimizi belirtiyoruz” dedi. Adliye önünde toplanan grup basın açıklamasının ardından saat 17.00’ye kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

- SAKARYA’DA 14 ARALIK OPERASYONU’NA TEPKİ EYLEMİ

Sakarya’da adliye sarayı önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, İstanbul merkezli olarak yürütülen 14 Aralık Operasyonu’na tepki gösterdi. Sözlü tartışmaların yaşandığı eylemde bir kişi gözaltına alındı.

Zonguldak, Bolu, Kocaeli, Düzce ve çevre illerden otobüslerle Sakarya’ya gelen yaklaşık 2 bin Zaman Gazetesi okuru, Sakarya Adliye Sarayı önünde toplandı. Ellerinde Zaman Gazetesi bulunan yaklaşık 2 bin kişilik grup, ’Özgür basın susmaz’, ’Demokrasinin kara günü’ pankartı taşıdı. Ayrıca gruptaki bazı kişilerin Kur’an-ı Kerim okuyup namaz kıldıkları görüldü. Yaklaşık 2 saat süren eylemin sonunda polis ekipleri kalabalığa ’eylemi sonlandırın’ uyarısında bulundu. Uyarının ardından polis ekipleri ile grup arasında sözlü tartışmalar yaşandığı sırada 25 yaşındaki Y.A. isimli kişi gözaltına alındı. Daha sonra grup, otobüslere binerek, adliye önünden ayrıldı.