Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Adana’da 308 bin 876 TL değerinde hayali ihracat girişiminin ortaya çıkarıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bir firmanın Irak’a ihraç etmek istediği ahşap desenli PVC kapı ve pencere yükü, yapılan analizlerde ihracat işlemi yönünden riskli olarak değerlendirildi. Bunun üzerine firmanın işlemleri incelemeye alınıp, firmanın Adana Gümrük Müdürlüğü’nden ikinci ihracatını yaptığı ve eşyaların ağırlığını düşük olarak beyan ettiği tespit edildi. İlgili muayene memurunun yaptığı ilk incelemede eşyanın ihracat beyannamesine göre gözle görülür şekilde eksik olduğu belirlendi. Bunun üzerine bir heyet oluşturularak eşyaların bulunduğu araçta gerçekleştirilen tespitlerde, beyannamede 570 adet ahşap desenli’PVC kapı ve pencere beyan edilmesine rağmen söz konusu araç dorsesinde 21 adet beyaz PVC kapı ve 80 adet beyaz PVC pencere olduğu görüldü. İhracat beyannamesine göre, 79 adet PVC Kapı ve 390 adet PVC pencerenin eksik olduğu, ayrıca eşyaların beyannamede belirtildiği gibi ’ahşap desenli’ olmadığı tespit edildi" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Eksik olarak işlemleri yaptırılmaya çalışılan eşyaların gümrüklenmiş değerinin 308 bin 876 TL olduğu belirlendi. Olayla ilgili ihracatçı firma yetkilisi Y.K. ve ihracat beyannamesinde imzası bulunan Gümrük Müşaviri A.G. isimli şahıslar hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.”